Do roka by měl být hotový výcvikový polygon hasičů ve Velkém Poříčí na Náchodsku

25. leden 2018 10:45

Práce na dvou nových výcvikových polygonech. To jsou největší investice Hasičského záchranného sboru v Královéhradeckém kraji pro letošní rok. V tamním učilišti požární ochrany se už dnes školí hasiči z celé republiky. V budoucnu by měli mít ještě lepší podmínky. 

V pondělí 29. ledna má ředitel krajských hasičů František Mencl podepsat smlouvu na stavbu nového polygonu za desítky milionů korun s dodavatelem stavby. Ten následně začne pracovat na moderním krytém výcvikovém polygonu.

Ve Velkém Poříčí mají už dnes hasiči lezci celou řadu věcí, na kterých se můžou cvičit, jako například cvičnou věž, elektrický sloup nebo třeba lanovku. František Mencl vyjmenovává, co nového hasiči najdou v krytém polygonu: „Budou tam různé prvky úchytů pro lezení, bude tam komín, bude tam kanalizace, bude tam násypní sýpka. To znamená řada takových prvků, s kterými se pak lezci mohou setkat ve své praxi."

O novém výcvikovém polygonu ve Velkém Poříčí mluví hasiči dlouhé roky. Kolik bude stát, upřesňuje náměstek krajského ředitele pro ekonomiku Petr Malina: „Akce ve Velkém Poříčí by měla stát kolem 54 milionů korun. To je cena, kterou máme teď připravenu k podpisu. Samozřejmě nezapočítáváme do toho ještě cenu za projekt a technický dozor. Ale to už cenu té stavby tolik nenavýší."

Stavební firma má polygon dokončit do roka od podpisu smlouvy, tedy do příštího ledna. Ročně by na něm poté mohlo absolvovat výcvik až 500 hasičů.

Hasiči (ilustrační foto)

Letos by měl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje pořídit také nový automobilový žebřík dlouhý 37 metrů za přibližně 20 milionů, který by měl být v průmyslové zóně v Kvasinách.

Dalších 5 milionů pak bude stát jiný výcvikový polygon na stanici v Rychnově nad Kněžnou. Také v rámci průmyslové zóny vznikne pro výcvik hasičů s dýchací technikou ve ztížených podmínkách.

„Je to vlastně komplex, který je spojen i s výpočetní technikou. Ta bude tu simulaci výcviku realizovat. Budou tam samozřejmě mít i místnost, kde bude zakouřený prostor. Jako byt, který bude zakouřený a tak dále," doplňuje Petr Malina.

V dalších letech hasiči plánují stavbu nové stanice v Jaroměři, do konce letošního roku by mohli znát stavební firmu, která ji postaví.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související