Příprava stavby hasičského polygonu pokračuje

12. květen 2011

Příprava stavby obřího výcvikového střediska záchranářů na letišti v Hradci Králové bude pokračovat. Podpisem společného memoranda se na tom shodli zástupci ministerstva vnitra, hasičů, Královéhradeckého kraje a města Hradec Králové.

Přípravy projektu na konci loňského roku bývalý ministr vnitra Radek John kvůli nedostatku peněz zastavil. Hradecký kraj a město jeho rozhodnutí kritizovaly. Podrobnosti má redaktor Jiří Fremuth.

Stavbu podpořil i nový ministr vnitra Jan Kubice. "Domnívám se, že myšlenka Národního centra pro krizovou připravenost je smysluplná, proto jsem memorandum podpořil," uvedl Kubice. Dodal, že stavbu by mohly financovat fondy EU v budoucím programovém období v letech 2014 až 2020.

Výstavba obřího výcvikového a vzdělávacího centra hasičů na letišti v Hradci Králové měla začít na jaře 2013. Měla stát 1,8 miliardy a z toho 85 procent měla zaplatit EU. Hlavní částí měl být výcvikový polygon, který by umožnil nácvik likvidace krizových situací a havárií v reálných podmínkách. Pro simulaci nehod měl vzniknout například kus železnice a dálnice i s tunelem. Moderní výcviková základna dosud záchranářům chybí a ČR je poslední zemí v EU bez takového centra.

Spustit audio