Plk. Pavel Nejtek: Snižujte riziko a předcházejte tak požárům. Štěstí určitě přeje připraveným

25. listopad 2020

Prevence bezpečnosti v bytových domech je důležitá. Předcházení vzniku požáru a jak se vyvarovat rizikům uvnitř domácnosti. Hasiči se zaměřují na kontroly v bytových domech. S jakými nedostatky se pravidelně setkávají?

plk. Mgr. Pavel Nejtek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Plk. Mgr. Pavel Nejtek

náměstek úseku prevence a CNP HZS Královéhradeckého kraje. Získal plaketu HZS ČR za vykonanou práci v oblasti vzdělávání příslušníků, za přínos k realizaci doplňkového specializačního kurzu D3 pro vyšetřovatele příčin vzniku požárů. Pavel Nejtek je nejen vyšetřovatelem hasičů ale i lektorem těchto kurzů.

Plk. Pavel Nejtek z HZS Královéhradeckého kraje hovoří v naší radioporadně na téma: prevence požárů a bezpečnost v bytových domech.

Čtěte také

Celou činnost hasičů do značné míry ovlivňují lidské chyby a nedodržování předpisů a zákazů. Třeba zákaz kouření - pokud byste čekali, že ve firmách, kde je kouření zakázáno, nedopalek nechytne, tak byste se spletli.

Takových případů bylo hned několik, říká Pavel Nejtek.
„Lidé byli zvyklí na popelníky. Bylo to řešeno jako kuřárna, ovšem firmy se k tomu postavily razantně. Ale kuřáci vám nepřestanou kouřit. Když mám zákaz kouření, tak se jdu někam schovat. Buď na toaletu nebo do skladu. A potom samozřejmě odhozený nedopalek neskončí v popelníku ale někde v prostoru a může způsobit požár."

Blanka Malá a plk. Mgr. Pavel Nejtek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

I proto se letos rozhodli hasiči hodně zaměřit na prevenci a osvětu, která by mohla podobným případům zabránit.

Celou radioporadnu s plk. Pavlem Nejtkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autor: baj
Spustit audio

Související