Loni zasahovali hasiči v Královéhradeckém kraji u 7219 událostí, přibylo obětí při požárech

24. leden 2020 10:04

Nahlédneme do statistik krajského Hasičského záchranného sboru za rok 2019 a prozradíme třeba i to, jak na první pohled nečekaně může počet požárů ovlivnit platný zákaz kouření. Hasiči v Královéhradeckém kraji sice nezopakovali rekordní loňský rok a vyjížděli k menšímu počtu případů. 

Na druhou stranu ale zemřelo víc lidí než rok předtím. Během mimořádných událostí, u kterých hasiči zasahovali, zemřelo 208 osob. V této statistice jsou lidé, kteří třeba zemřeli při dopravních nehodách, po pádu z výšky nebo doma - a hasiči u toho zasahovali.

Čtěte také

Víc životů si ale vyžádaly i samotné požáry, říká ředitel krajských hasičů František Mencl.
„Co se týká úmrtnosti přímo při požárech, tak zemřelo šest osob, což je o pět osob víc než v předchozím roce."

Nárůst přitom s největší pravděpodobností nesouvisí s tím, že by lidé začali dělat něco jinak nebo hůř než předtím.

Podle náměstka pro prevenci Pavla Nejtka se situace v tomhle směru nezměnila a statistiky nemohou zohlednit všechno.
„Když jsem se díval, tak jsme měli 12 požárů od úderu blesku. Rok předtím to byli tuším jen čtyři. Ano, loňský rok byl také suchý, ale měli jsme asi o 130 požárů méně než předchozí rok."

Dopravní nehoda autobusu - Černčice

Jedno číslo ale srovnávací hodnotu má - na tísňovou linku volalo nejméně lidí za posledních několik let - méně než 100 tisíc, třeba v roce 2011 to byl víc než dvojnásobek.

Metodik Radek Mencl věří, že počet zneužití tísňové linky bude klesat i dál.
„Lidé, i děti, si našli jinou zábavu, než volat na tísňovou linku a zneužívat ji. My jsme s tím měli obrovské problémy. Jsou státy, například Německo, které už před několika lety zavedly takové opatření, že bez aktivní SIM karty se na tísňovou linku nedovoláte. K takovému opatření jsme ale my nechtěli přistupovat."

Čtěte také

Celou činnost hasičů do značné míry ovlivňují lidské chyby a nedodržování předpisů a zákazů. Třeba zákaz kouření - pokud byste čekali, že ve firmách, kde je kouření zakázáno, nedopalek nechytne, tak byste se spletli.

Takových případů bylo hned několik, říká Pavel Nejtek.
„Lidé byli zvyklí na ty popelníky. Bylo to řešeno jako kuřárna, ovšem firmy se k tomu postavily razantně. Ale kuřáci vám nepřestanou kouřit. Když mám zákaz kouření, tak se jdu někam schovat. Buď na toaletu nebo do skladu. A potom samozřejmě odhozený nedopalek neskončí v popelníku ale někde v prostoru a může způsobit požár."

I letos se proto chtějí hasiči hodně zaměřit na prevenci a osvětu, která by mohla podobným případům zabránit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související