V kraji přibývá požárů souvisejících s nedostatečně vyčištěnými komíny. Léto je ideální na kontrolu

3. červenec 2021 09:45

Letní měsíce jsou ideální na čištění a kontroly komínů. Odborníci ho doporučují minimálně jednou ročně. Řada lidí ale prevenci zanedbává a požárů souvisejících s touto problematikou tak v Královéhradeckém kraji přibývá. Lidé navíc můžou mít problém při vyplacení pojistky.

Čtěte také

„Vždycky jsme si vymetali komín sami. Dnes na to máme firmy, které nám to vymetou odborně a děláme to kvůli tomu, aby platila pojistka," říká Zdeněk, který žije na Náchodsku v rodinném domku, kde topí uhlím. Patří mezi ty, kteří právě teď shání kominíka, aby přišel vyčistit a zkontrolovat komín.

A dělá dobře, říká krajský vyšetřovatel příčin požárů Hasičského záchranného sboru Královehradeckého kraje Pavel Jánský.
„Požár v komínovém tělese vypadá na první pohled banálně, protože má malý rozsah na omezeném prostoru. Ale jeho nebezpečí spočívá v tom, že při hoření sazí a dehtových usazenin dosahuje teplota spalin okolo tisíce stupňů Celsia."

Čtěte také

A to často znamená, že se oheň z komínu rozšíří, někdy i na celý dům. Třeba i proto, že lidé mají kromě sazí v komíně také přímo u komína uskladněné hořlavé věci, nebo na komín doléhá přizděný trám.

„Rozsahem největší požár způsobený nevhodnou konstrukcí komína v letošním roce zasáhl rodinný dům a přilehlé hospodářské budovy, včetně dílny a garáže. Škoda byla odhadnuta na 5 milionů korun," popisuje Pavel Jánský požár v jedné z místních částí Kostelce nad Orlicí, u kterého vyšetřovatel jako příčinu určil právě špatný stav komínu.

Čtěte také

Podobných požárů přitom v zatím poslední topné sezóně v Královehradeckém kraji přibylo.

„Zatímco před dvěma lety jsme za celou zimu evidovali 47 takových požárů, teď jsme jich likvidovali dvojnásobek," dodává mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Hasiči tak doporučují komín pravidelně čistit a to ideálně odborníky. Jejich ceny za jednotlivé úkony se většinou pohybují v řádech stokorun. Případné potvrzení o odborném zásahu navíc může mít podstatný vliv na to, jakou částku pojišťovny při pojistné události následně vyplatí.

Počty požárů v období 1.10. - 31.3. v prostoru "komínové těleso":

2018/2019 47 požárů
2019/2020 70 požárů
2020/2021 96 požárů (z toho 85 požárů sazí)

Náměstek ředitele HZS Královéhradeckého kraje pro prevenci plk. Pavel Nejtek statistická čísla okomentoval.
„Bohužel je zde vidět stoupající trend počtu požárů spalinových cest - komínů. Vezmeme-li si hasičskou statistiku a podíváme se na příčiny vzniku požárů komínů, pak jsou zde sledovány čtyři příčiny: nevhodná konstrukce komínu a odvodu spalin, zazděný nebo přizděný trám v komíně, spáry v komíně a nezajištěná komínová dvířka a poslední jsou jiskry z komína a zažehnutí sazí. Statistika nám jednoznačně ukazuje, že převážnou příčinou požárů je poslední zmíněná příčina, zažehnutí sazí v komíně."

„Za všemi těmito požáry stojí lidská nedbalost. Pokud budeme dodržovat návody výrobců k topidlům (je zde stanoveno jaké palivo máme použít, např. u dřeva i jeho vlhkost), pak snižují tvorbu sazí. Dodržujeme-li lhůty čištění komínů, pak není šance, aby k požáru došlo. Kde není hořlavá látka, není co zapálit, nemůže tak dojít k požáru."

Spustit audio

Související