Šetření na nesprávném místě. Aspoň jednou za rok by měl i váš komín prohlédnout a vyčistit kominík

9. září 2021 09:05

Za poslední tři roky přibylo podle hasičů v Královéhradeckém kraji požárů komínů. Důvodem může být to, že je komín nevyčištěný a nezkontrolovaný. Řada lidí totiž zanedbává prevenci a přitom by si podle odborníků měli minimálně jednou ročně domu pozvat kominíka. 

Čtěte také

„Nemyslí na prevenci. Mám téměř 500 zákazníků, ale skoro každému musím zatelefonovat," popisuje situaci kominík Zdeněk Tobiška.

A dodává, že lidé šetří na nesprávném místě.
„Stalo se mi před dvěma roky v jednom bytovém domě, kde měla paní vyzděný komín i nerezovou vložku, vylezl jsem na půdu a otevřel branku a koukám, že je to zadehtované. Říkala, že topí suchým dřevem, přitom měla dřevo mokré. A zadehtovaný komín, tím pádem jsem jí zakázal topit."

Čtěte také

Nevyčištěný a nezkontrolovaný komín může podle hasičů způsobit požár.

„Jestliže nebudu komín kontrolovat a čistit, tak se tam samozřejmě budou saze usazovat a potom už je jen otázka, ne jestli, ale kdy k požáru dojde," říká náměstek krajských hasičů pro prevenci Pavel Nejtek.

Podle statistik je prý nejvíce požárů právě kvůli tomu, že se v komíně usadily saze.
„Ty mohou hořet. Stačí jen jiskra, která je zapálí. Ulétne z topidla do prostoru komína."

Čtěte také

Požárů komínů za poslední roky podle hasičů v kraji přibývá.
„Topná sezóna je řekněme od října do konce března dalšího roku. Pokud vezmeme těchto šest měsíců, tak na přelomu let 2018 a 2019 bylo 56 požárů. V následujícím období 2019 až 2020 bylo už 70 požárů."

V uplynulé topné sezoně se ale číslo vyšplhalo už na 96 požárů.
„Je to 26 procent všech požárů, které nám v celém kraji vzniknou. Tedy pokud to činí již více než jednu čtvrtinu, tak je to opravdu velice alarmující číslo."

Podle Pavla Nejtka požáry komínů přibývají napříč celou republikou a hasiči tak doporučují si minimálně jednou ročně pozvat domů kominíka.

Spustit audio

Související