Plněné pečené brambory! Žádná bramborová medaile, erteple či zemáky jsou v kuchyni ceněné zlatem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
- 8 větších brambor
- 8 plátků slaniny
- 100 g tvrdého sýra
- 160 g zakysané smetany
- olivový olej
- sůl
- pepř
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v 18. století
Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olejem. Osolte je a opepřete. Pečte doměkka - ale pozor nesmíte je rozvařit.
Když jsou brambory téměř měkké vyndejte je z trouby a nechte je vychladnout.
Na pánvi opečte dokřupava slaninu. V misce ji smíchejte s pažitkou.
Brambory podélně nařízněte, ale půlky by měly držet pohromadě. Opatrně vydlabejte vnitřek. Bramborovou dužninu dejte do misky, osolte a opepřete, rozmačkejte vidličkou. Přimíchejte zakysanou smetanu, polovinu sýra a dvě třetiny slaninové směsi.
Pomocí lžíce naplňte směsí brambory, položte je na pánvičku, dejte do trouby vyhřáté na 220 stupňů a pečte 8-10 minut. Podávejte je posypané pažitkou, zbytkem sýra a slaninové směsi.
V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.
Dobrou chuť!
Související
-
Brambor, topinambur nebo jakon. Okopaniny jako superpotraviny, nejlepší potravinový koncentrát světa
Brambory a netradiční hlíznaté okopaniny jsou tématem dnešní radioporadny. Drobní pěstitelé chystají sadbu nebo už mají zasazeno.
-
Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno. Náš oblíbený recept na ty nové!
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Zapečené brambory vás na talíři nikdy nezklamou. Udělejte si je se sušenými rajčaty a kuřecím masem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Brambory jsou totiž pokrmem mnoha názvů i tváří.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka