Zkuste si udělat krůtí kari nudličky s pórkem. Odborníci totiž řadí krůtu mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí kari nudličky s pórkem. Nebudete litovat.
- 800 g nových brambor
- 2 pórky
- 4 krůtí prsní řízky
- česnek
- 50 ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 2 lžičky kari koření
- sůl
- pepř
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Postup:
Krůtí řízky osušíme, nakrájíme na nudličky a dáme marinovat s drceným česnekem, citrónovou šťávou, rajským protlakem a sójovou omáčkou v lednici asi 25 minut.
Brambory umyjeme a dáme je vařit ve slupce do silněji osolené vody.
Pórek zbavíme zelených konců a kořene, dobře jej umyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.
Krůtí nudličky zbavíme přebytečné marinády a opečeme je v rozehřátém oleji dozlatova. Hned poté přidáme pórek a krátce zasmahneme. Vše zalijeme vývarem, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 10 minut.
Uvařené brambory scedíme a nakrájíme na čtvrtinky, které přidáme ke krůtímu masu s pórkem. Promícháme a společně dusíme asi 5 minut, aby se vše spojilo. Dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
Podáváme s rýží.
Krůtí krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti
Dobrou chuť!
Související
-
Krůtí závitky plněné zelím a rýží aneb Když vás řízek už omrzí, maso krásně zarolujte. Dobrou chuť!
Přemýšlíte, čím byste rodinu překvapili při obědě či večeři? Udělejte jim krůtí závitky. Budou vás vychvalovat až do nebe. Výsledek stojí opravdu za to.
-
Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
-
Krůtí paličky s růžičkovou kapustou. O blahodárném vlivu kapusty na zdraví člověka není sporu
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.