Krůtí paličky s růžičkovou kapustou. O blahodárném vlivu kapusty na zdraví člověka není sporu

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí paličky s růžičkovou kapustou. A nebudete litovat.

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Ingredience
  • 4 krůtí paličky (1 cca 250 až 300 g)
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sladká paprika mletá
  • 800 g brambor
  • 600 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • tuk na vymaštění pečicího plechu

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a podélně rozkrájíme na osminky. V misce si rozmícháme olej s trochou soli a pepře. Pak do misky vložíme brambory a dobře je promícháme.
Do krůtích paliček vetřeme sůl, pepř a papriku, položíme je na vymaštěný plech a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů a pečeme asi 15 minut. Pak maso obrátíme a na plech přidáme brambory. Teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
Mezitím si očistíme kapustičky, křížem je nařízneme na košťálu a vložíme do vroucí vody. Po chvíli stáhneme teplotu a vaříme asi 10 minut. Slijeme a necháme okapat.
Na poslední čtyři minuty přidáme uvařené kapustičky na plech k masu a k bramborám. Servírujeme posypané najemno nasekanou petrželkou.

Nejroztomilejší a zároveň nejvíc nenáviděná košťálová zelenina. To je růžičková kapusta. Její jedinečné složení a chuť jsou zároveň jejím prokletím. Při dlouhé úpravě totiž v kapustičkách vynikne nelibá sirná vůně, od které je k ohrnutí nosu už jen kousek.

Při správné úpravě je ale růžičková kapusta jedna z nejvděčnějších zelenin. Je dobře dostupná, levná a snadno se s ní pracuje.

růžičková kapusta
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.