Netradiční špízy z mletého krůtího masa. Tvoříme kuličky nebo válečky, které napichujeme na špejle

Mleté maso je na špízu připravené velmi rychle. K jídlu pak už stačí jen třeba grilovaná zelenina, bramborová kaše, opečené brambory nebo nějaký svěží zeleninový salát.

Ingredience
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 ks menší cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky kari koření
  • česnek
  • tymián s oreganem
  • pepř mletý
  • sůl,
  • olej

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Postup:
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem.
Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku, dobře promícháme a necháme 30 minut odležet. Špejle překrojíme na půl, namočíme ve vodě, aby nasákly. Pak každou špejli podélce obalíme masovou směsí (asi 4 - 5 cm váleček), kterou ke špejli důkladně přitiskneme - kousek špejle necháme koukat, poslouží k držení.
Špízy potřeme olejem, rozložíme na plech s pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 180°C upečeme dozlatova.
Příloha: bramborová kaše, opečené brambory

Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny nebo dozadu ke chladící desce. Doporučujeme ale mleté maso zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.

Mleté maso v misce
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.