Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste si připravit krůtí steaky s bylinkovou krustou
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí steaky s bylinkovou krustou. A nebudete litovat.
- 800 g malých brambor
- 4 prsní krůtí řízky
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 4 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce oleje
- 2 plátky celozrnného toastu
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek majoránky
- 1 svazek petržele
- citrónová šťáva
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Postup:
Troubu si rozehřejeme na 180 °C.
Krůtí plátky osušíme a z obou stran posolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a krůtí steaky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Poté je z pánve vyjmeme a potřeme hořčicí.
Česnek oloupeme, rozdrtíme plochou nože a nasekáme nadrobno. Majoránku i petržel očistíme, zbavíme tuhých stonků a také nasekáme najemno. Toast rozdrtíme a v misce smícháme s bylinkami, česnekem a citronovou šťávou. Rajčata vyndáme z plechovky a mírně je dosladíme. Brambory oloupeme a pokrájíme na poloviny.
Na dno menšího pekáčku dáme rajčata a brambory. Mezi ně rozložíme krůtí steaky, které pokryjeme bylinkovou krustou. Vše dáme do trouby na půl hodiny.
Ke konci pečení steaky a brambory vyjmeme. Omáčku ochutnáme a dochutíme. V případě potřeby ji trochu naředíme rajským protlakem.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.