Tortilla s kuřecím masem a špenátem. Úžasné propojení zajímavých surovin, barev i chutí vás nadchne
Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík.
- 5 větších tortill
- 250 g kuřecí masa
- 220 listového špenátu čerstvého nebo mraženého
- sůl
- pepř mletý
- česnek
- muškátový květ
- smetana ke šlehání nebo na vaření
- 100 g sýr niva nebo Gorgonzola
Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
A což takhle dát si špenát? Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Zejména vitamíny skupiny B a také vitamín C či betakaroten a také draslík, vápník, hořčík a železo.
Postup:
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky nebo slabší nudličky, které osolíme a opepříme.
V pánvi s troškou rozpáleného oleje osmažíme za občasného promíchání maso. K masu přisypeme jemně nasekaný česnek, který necháme rozvonět a dále i čerstvý nebo rozmrazený listový špenát a špetku muškátového květu. Přidáme trochu smetany, jen tolik je nezbytně nutné k podušení špenátu. Špenátovo-masová směs musí být krémovější konzistence, kterou dále zahustíme po podušení špenátu nastrouhaným sýrem, který necháme za stálého míchání ve směsi rozpustit.
Tortilly ohřejeme jak jsme zvyklí (na pánvi, v troubě, mikrovlnce, na tálu) a naplníme připravenou směsí, zabalíme je dle chuti do balíčku, ruličky, vějířku a ihned podáváme.
Pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.
Dobrou chuť!
Související
-
Kuřecí placičky. Osmažené dozlatova podáváme s bramborem či chlebem, ale klidně chutnají i samotné
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové.
-
Kuřecí stehna na staročeský způsob. Poctivá česká kuchyně připravovaná ze samých úžasných dobrot
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Špenátové palačinky s kuřecím masem. Odborníci špenát označují za nejdůležitější superpotravinu
Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.