Plicní hypertenze = prostý název pro složitý problém. Aneb vysoký krevní tlak v plicních cévách

22. září 2022

Radioporadna o plicní hypertenzi. Dušnost, únava, bolest na hrudi, to vše může značit hypertenzi a mohou jí trpět i naše plíce. Jaké jsou další projevy této nemoci, kdo onemocní nejčastěji, jak se nemoc léčí a dá se vůbec vyléčit? 

Kardiolog prof. MUDr. Radek Pudil, Ph.D. z I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: plicní hypertenze.

Radek Pudil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Plicní hypertenze. Je prostý název pro složitý problém, můžeme laicky vysvětlit, o co se jedná?
Pokud by člověk chtěl přeložit termín plicní hypertenze, tak je to zvýšení tlaku v plicních cévách a od toho se odvíjí veškeré obtíže nemocného. Je to stav, který je způsoben celou řadou dalších jiných onemocnění, naštěstí ale není tak častý. Patří ke zhruba kolem jednoho procenta populace, ve východních Čechách máme několik desítek takových pacientů sledovaných v naší poradně. Jde o onemocnění, které je dobré včas zdiagnostikovat a u nějž je dobré včas zahájit léčbu.

Je to nemoc život ohrožující. Bez léčby je téměř vždy smrtelná. Nicméně existují novější typy léčby, které život prodlužují.
Prof. MUDr. Radek Pudil, Ph.D., kardiolog

Jde tedy o méně případů než v případě vysokého krevního tlaku ve velkém oběhu. Teď asi hovoříme o malém oběhu?
Přesně tak. Jde o malý oběh, to znamená z pravé srdeční komory krev odchází plicnící do plic, prochází plícemi, kde se okysličuje, a pak se zase zpátky vrací plicními žilami do levé srdeční síně. Odtud do levé komory a přes aortu do celého těla. Čili teď hovoříme o tom plicním řečišti, kudy protéká krev přes plíce.

Jak se stane, že člověk onemocní plicní hypertenzí?

Čtěte také

Stane se to mnoha způsoby. Z těch nejběžnějších se ukazuje, že to je pravděpodobně chronická tromembolická nemoc. Už z toho názvu vyplývá, že tito lidé mohli mít třeba opakované záněty žil nebo opakované embolizace, častěji jsou tím postiženy ženy. To znamená, že vznikají droboučké tromby, které dělají opakované embolizace.

Pravé plicní hypertenze, tzv. idiopatické, jsou naštěstí vzácné, jsou fatální, dokážeme je ale léčebně ovlivnit. A pak to jsou skupiny plicní hypertenzí, které se vyskytují třeba při sklerodermii, při některých dalších revmatologických onemocněních, která postihují pojivovou složku plic.

A třetí složkou jsou pak ty ostatní, které bývají například při plicních onemocněních, to máme společné s kolegy z plicní kliniky. Kdy někteří pacienti také mohou vyvinout plicní hypertenzi.

Je za tím vším genetika a nesprávný životní styl, nebo kdo za to může?

Čtěte také

Možná spíše genetika. Ukazuje se, že několik procent těchto pacientů je geneticky podmíněných. Je dobré je vysledovat v rodině a pravidelně dispenzarizovat. Čili jsou vytipovány některé genové polymorfismy, které jsou asociovány s tímto onemocněním. Nicméně většinou se na to přijde až dodatečně. To znamená, že toho pacienta máme se symptomy a druhotně je geneticky testovaný.

Abyste člověku mohli pomoci, tak musí nastat správná diagnóza. Což je v tomto případě možná trošku delší cesta?
To je důležité, co jste teď řekla. Protože je dobré si říct, jaké jsou vůbec příznaky plicní hypertenze, aby lékař prvního kontaktu, to znamená praktický lékař, internista nebo kardiolog nasměroval pacienta, protože ten pacient má především dušnost a podobné problémy.

Čtěte také

Člověk na sobě může pozorovat podobné příznaky jako při srdečním selhání. To znamená, že kolem kotníků se mu udělají otoky, objevuje se dušnost, únavnost, celková nevýkonnost. Ten člověk to může přičítat nadváze, jisté dekondici, ale ve skrytu se tam mohou projevovat první projevy plicní hypertenze. A tam je velmi důležité včas reagovat a včas pacienta odeslat k vyšetření.

Vy jste zmínil slovo fatální. Znamená to tedy, že se jedná o nemoc život ohrožující?
Skutečně je to nemoc život ohrožující. Bez léčby je téměř vždy smrtelná nebo alespoň ukracující život. Nicméně existují novější typy léčby, které život prodlužují. Nedokáží sice to onemocnění stoprocentně vyléčit, ale velmi silně potlačí příznaky a zlepší kvalitu života nemocných. A tím pádem druhotně také prodlouží život.

Celou plicní radioporadnu s MUDr. Radkem Pudilem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související