Vysoký krevní tlak nebolí. K prevenci patří pravidelný pohyb. Ideální je rychlejší chůze

10. říjen 2017

V naší rozhlasové radioporadna vám přiblížil MUDr. Radek Pudil z I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové problémy s hypertenzá, nebo-li vysokým krevním tlakem. A také rizika, která s sebou toto onemocnění nese.

140/90 je horní hranice normálního krevního tlaku. Hodnoty nad tato čísla se nazývají arteriální hypertenze.

Vysoký krevní tlak nebolí. Přesto je důležité ho léčit, abychom se vyhnuli dalším zdravotním komplikacím, které s ním můžou souviset.

Arteriální hypertenze dlouho nemusí dělat žádné velké problémy. Když se pak objeví příznaky, můžou být různé: bolesti hlavy, zvýšená únava, dušnost, zadýchávání se do schodů, točení hlavy, otoky kolem kotníků, možné i srdeční selhávání. K nejzávažnějším komplikacím, ke kterým může dojít, patří mozkové příhody nebo infarkt myokardu.

Pokud dojde k nasazení nebo ke změně léků, je potřeba vyčkat několik dní až týdnů. Zásadní je čas, trpělivost a klid! Časté změny léků mohou nadělat víc škody než užitku.

Dědičnost není jednoznačně prokázána. Rizikový gen zatím lékaři neznají, aby mohli určit, kdo bude k vysokému tlaku náchylnější a kdo ne.

Kolísavý krevní tlak - jeden z dalších častých problémů

Důležité je vyhledání správné léčebné kombinace, která by pokryla denní i noční potřebu. Je nutné informovat lékaře o svých případných přidružených chorobách; důležitý je stav ledvin; zda je nebo není diabetes. Na základě „rizikového profilu" pak lékař stanoví vhodnou kombinaci léků. Opět platí, že léčba vyžaduje čas a je potřeba vyčkat až několik týdnů.

Vyplatí se sledovat svůj krevní tlak

Ptali jste se: „Beru léky na vysoký tlak. Někdy se mi stává, že když prudce vstanu, zamotá se mi hlava. Může to souviset?"
Odpověď profesora Radka Pudila: Ano, může. S věkem může klesat reaktivita cévní stěny. Může to mít souvislost s příliš intenzivní léčbou vysokého krevního tlaku. Zamotání hlavy při změně polohy může souviset s krátkodobým poklesem tlaku. Reagovat vysazením léčby nebo výrazným snížením není dobré! Vhodnější je udělat 24hodinový profil pacienta nebo klasický ortostatický test (je možné i u praktického lékaře) a na základě výsledků posoudit dávkování léků.

Ptali jste se: „Léčím se na vysoký tlak. Při chřipce mi výrazně poklesl až do slabosti. Čím to bylo způsobeno?"
Odpověď profesora Radka Pudila: Je možné, že to mělo souvislost s tekutinami. Chřipka bývá spojená s vysokými teplotami a tím pádem úbytkem tekutin. Léčba arteriální hypertenze se pak stává příliš účinnou. Pamatovat na přiměřenou hydrataci! Pozor ale u pacientů s kolísavým tlakem. U nich příliš mnoho tekutin může být až škodlivé!

prof. MUDr. Radek Pudil, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Káva při vysokém tlaku. ANO nebo NE?

Pokud je tlak dlouhodobě stabilizovaný, káva je povolená v omezeném množství, nejlépe slabá a v ideálním případě bez kofeinu. Pokud tlak stabilizovaný není, kávě bychom se měli vyhnout!

Prevence
Hraje významnou roli především v předcházení rozvoji komplikací u vysokého krevního tlaku. Hlídání optimální tělesné hmotnosti. A pravidelný pohyb - ideální je rychlejší chůze!

autor: kud
Spustit audio