Pěchotní sruby v běloveském skanzenu začal Klub vojenské historie Náchod připravovat na zimu

10. říjen 2021 08:15

Běloveský vojenský skanzen v Náchodě se začal připravovat na zimní období. V expozicích jsou totiž uložené předměty, které vyžadují pravidelnou péči. Ta obnáší v první řadě očištění od prachu a zakonzervování. A protože jde o stovky exponátů, mají členové místního klubu vojenské historie zajištěnou práci na mnoho měsíců dopředu. 

Čtěte také

Právě slyším zvuk patron, protože předseda Klubu vojenské historie v Náchodě Petr Charvát začal sbírat patrony, aby se postupně vše připravilo na zimu.
„Musíme to po sezóně zase vše vyčistit, utřít prach, případně nakonzervovat zbraně."

Teď tedy přišla řada na patrony. Nad nimi je těžký kulomet. Petr Charvát prochází jeden exponát za druhým a dívá se, co vyžaduje údržbu. Nebo jak to funguje?

„Vše se musí zevrubně prohlédnout, podívat se, jestli něco dlouhým stáním tady neutrpělo. A potom se podle toho musíme zařídit. Tady je maznička a olejnička pro těžký kulomet. Zkoušíme, jestli neutrpěla dlouhým skladováním. Mazání funguje, jen se musí utřít prach, případně trochu přeleštit."

Drobných exponátů je tu velká spousta. Asi největší péči vyžadují samotné zbraně, protože ty se skládají ze spousty součástek.
„Je s tím práce, ale z čeho je kulomet složený můžeme vidět tady, kde ho máme rozebraný. Jsou tu všechny drobné součástky, ze kterých se skládá. A to se všechno musí zkontrolovat."

Čtěte také

„Sestavené kulomety samozřejmě oprašujeme a konzervujeme jen zvenčí. Některé vlastně ani rozebrat nejdou, protože jsou to znehodnocené zbraně, které mají zavařený mechanismus."

Teď jsme teprve na začátku jedné z expozic. Tedy členy klubu teď čeká opravdu docela dost práce.
„Tohle jsou takové drobnosti, to se dá udělat velice rychle, když se to umí. Ale chystáme i nějaké změny expozic a tam potom tedy musíme vše přerovnat, případně přidat něco nového. S tím je samozřejmě víc práce."

Zájemci o návštěvu pěchotních srubů v běloveském skanzenu u Náchoda mohou přijít na prohlídku ještě během října. A to každou sobotu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související