Replika muničního výtahu vzniká ve Stachelbergu, v jedné z největších dělostřeleckých tvrzí Evropy

4. únor 2021 09:47

Na dělostřelecké tvrzi Stachelberg v těchto dnech vzniká věrná replika muničního výtahu. Originální zařízení tam nikdy nebylo vybudované, stavitelé tvrze totiž objekt opustili ještě před jeho dokončením. Třináctimetrové zařízení uvidí návštěvníci už v letošní turistické sezóně.

Před pevností na nás čeká Miroslav Kejzlar ze sdružení Stachelberg, tak se jdeme podívat.

Čtěte také

„Je tady teď nepořádek, protože momentálně je z bunkru především dílna. A tady v této horní části právě provádíme největší investiční akci. Tou je úplně raritní stavba výtahu tak, jak skutečně výtahy měly být v těchto tvrzových objektech. Protože většinou nebyly ještě postaveny."

„Už je tu vše plně funkční. I tyto žaluziové, kovové shrnovací dveře."

Při rekonstrukci se vychází z dobových pramenů a záznamů projektů.
„Čerpáme z dokumentace, která je k dispozici. Naši kolegové, kteří to budují, tak navštívili i jednu z dělostřeleckých tvrzí, kterou vlastní v současné době armáda. A to je tvrz, kde už byly první výtahy nainstalovány. To znamená, že to tam viděli opravdu v reálu, nejen na výkresech."

Čtěte také

„A podle toho se tady potom začaly vytvářet jednotlivé díly. Tam je vidět budoucí motor výtahu, různá převodová kola, přes která šla lana a všechno potřebné pro mobilitu," dodává Miroslav Kejzlar.

Pokud to epidemiologická situace dovolí, bude dělostřelecká tvrz Stachelberg, stojící na východním výběžku Krkonoš v blízkosti Rýchorského pralesa nad obcí Babí mezi městy Trutnov a Žacléř, otevřena pro návštěvníky od dubna letošního roku.

Dělostřelecká tvrz Stachelberg
byla v letech 1937 a 1938 budována jako součást stálého československého opevnění. Nachází se na východním výběžku Krkonoš v blízkosti Rýchorského pralesa nad obcí Babí mezi městy Trutnov a Žacléř.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související