Pěchotní srub Březinka vám ukáže několik novinek. Jeden unikát má opravdu velké rozměry

18. květen 2019 10:30

Klubu vojenské historie Náchod se v letošním roce podařilo sehnat několik nových přístrojů. Umístili je do pěchotního srubu Březinka, který má pověst nejlépe vybaveného objektu v Běloveském vojenském skanzenu. 

Reportérku Janu Házovou zajímaly podrobnosti a tak požádala o prohlídku pevnosti místopředsedu Klubu Vojenské Historie Náchod Petra Charváta.
„Za novinkami srubu Březinka v letošní návštěvnické sezóně budeme muset sejít dolů po schodech. Jedná se především dokonalou repliku původního rozvaděče na agregátu. Sehnali jsme také původní přístroje. A potom tady máme takový akustický žertík. Abychom mohli lidem předvést, co to přesně dělá, tak máme zvuk nahraný s veškerou parádou."

Pěchotní srub Březinka na Náchodsku je kompletně vybaven původním zařízením a zbraněmi

Pěchotní srub N-S 82 Březinka je unikátní svým vybavením

V běloveském pevnostním skanzenu v Náchodě začala hlavní turistická sezona. Bunkry jsou o prázdninách otevřené každý den. Do jednoho z nejznámějších srubů se v doprovodu Petra Charváta z Klubu vojenské historie Náchod vypravila reportérka Jana Házová. 

A Petr Charvát zvukovou kulisu komentuje následovně: „Takový velký hluk by byl za boje slyšet neustále. Protože agregát vyrábí elektřinu pro celý bunkr. A ta byla zapotřebí pro světla a pro motory."

Nacházíme se v poměrně malé místnosti, kde agregát, vysoký zhruba dva metry, zabírá velkou část prostoru. Existovaly k tomuto zařízení nějaké dobové plány či fotografie, podle kterých rekonstrukce probíhala?
„Ano, tady máme dobovou fotografii z doby, kdy tohle zařízení ještě v bunkrech bylo."

Pěchotní srub Březinka vám letos ukáže několik novinek

Bunkr Březinka však nabízí v letošním roce ještě další novinky a zajímavosti.
„Máme zrekonstruované čerpadlo na vodu, je tam přidělaný i elektrický pohon. Takže by to fungovalo jak na ruční, tak i na motorový pohon. A tím by se doplňovala voda do hlavních nádrží nad schodištěm. Dole je studna hluboká 61 metrů."

Pěchotní srub Březinka nabízí kus historie i nádherný výhled na Náchod

02668865.jpeg

Vlastenectví a obrovské odhodlání chránit republiku bylo motorem stavbařů a vojáků od roku 1935 na československých hranicích. Budovali tehdy systém opevnění na obranu státu.

Další novinkou letošní sezóny jsou střílející těžké kulomety. Na ty se jdeme podívat do takzvaného bojového patra.

„Aby to bylo s celou parádou, tak si vezměte do ruky zaměřovač, záměrný dalekohled vzor 38. Tak a teď už by se dalo krásně mířit směrem k sousednímu bunkru podle překážek. A když si prostě chce někdo zastřílet, má možnost," usmívá se Petr Charvát.

Do konce května mohou návštěvníci zavítat do pěchotního srubu Březinka v Náchodě každou sobotu. Od června potom už každý den.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související