Víte, kolik korun stál na začátku druhé světové války ruční granát? Stejně jako dámské lodičky

14. červenec 2019 10:00

Objekty Běloveského pevnostního skanzenu jsou během prázdnin otevřené každý den. V pěchotním srubu Lom si navíc můžete prohlédnout novou expozici platidel. 

Víte například, co jste si v meziválečném období mohli koupit za 50 korun? Podrobnosti zajímaly reportérku Janu Házovou a tak se do srubu vypravila v doprovodu místopředsedy Klubu vojenské historie Náchod Petra Charváta. 

Pěchotní srub Březinka vám ukáže několik novinek. Jeden unikát má opravdu velké rozměry

Pěchotní srub Březinka vám letos ukáže několik novinek

Klubu vojenské historie Náchod se v letošním roce podařilo sehnat několik nových přístrojů. Umístili je do pěchotního srubu Březinka, který má pověst nejlépe vybaveného objektu v Běloveském vojenském skanzenu. 

„Půjdeme se podívat, co nového máme tady na Lomu připraveno pro návštěvníky. Musíme sejít do spodního patra," říká Petr Charvát.

Tady je ale peněz! Jsou tu bankovky i mince.
„Jedná se o kompletní sbírku platidel používaných v roce 1938. Je vidět, čím se tenkrát platilo. A vedle potom máme i přehledy, jaká byla tenkrát velikost platů a kolik co stálo."

Mzdy v roce 1938. Dělník v průmyslu měl 600 až 700 korun za měsíc, horník měl 1 000 korun, předseda vlády 10 000 korun.

A vedle vidíme ceny potravin v roce 1938. Chléb stál 2 koruny 25 haléřů, rohlík 20 haléřů, cukr kostkový 6 korun 35 haléřů, pánská košile 25 korun, dámské šaty na zakázku 600 korun.
„To bylo dost drahé. Ovšem to byly šaty na zakázku. Konfekční byly podstatně levnější. Ty stály 29 korun. A dámské lodičky 49 korun."

V pěchotním srubu Lom si můžete prohlédnout novou expozici platidel

K vidění je také srovnatelný ceník těžkého opevnění, ceny zbraní a tak dále.
„To jsou všechno investice, které musela tenkrát republika do opevnění dát. Takže to byla obrovská suma peněz, jak se snažil stát bránit německé agresi."

Pěchotní srub Hrobka na Náchodsku zůstává jako memento v původním poválečném stavu

Pěchotní srub Hrobka na Náchodsku zůstává jako válečné memento

Podobných oprav, jako sousední objekty, se pěchotní srub Hrobka na Náchodsku ani v budoucnu nedočká. Částečně je v tom i záměr vlastníka, kterým je Klub vojenské historie Náchod. Lidé tak podle jeho místopředsedy Petra Charváta mají možnost vidět objekt ve stavu, v jakém ho zanechala německá armáda v době okupace.

Náboj do kulometu stál jednu korunu a ruční granát vzor 34 stál 50 korun, tedy prakticky tolik, co dámské lodičky.
„Válka je vždy drahá záležitost."

Co vedlo Klub vojenské historie Náchod k vytvoření této zajímavé expozice?

„Už někdy před 20 lety nám pán, který sbírá mince a bankovky, tuto sbírku nabídl. Odkoupili jsme to od něj, ale bylo to celou tu dobu zavřené ve skříni. A letos jsme usoudili, že by bylo pěkné to lidem ukázat. Protože jak bankovky, tak i mince jsou to velice krásné. Jedná se o návrhy našich předních malířů a sochařů. Otto Gutfreund či Otakar Španiel," dodává Petr Charvát.

Mnoho dalších zajímavých informací si návštěvníci mohou prohlédnout v nové expozici pěchotního srubu Lom v Běloveském pevnostním skanzenu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související