Pěchotní srub Březinka na Náchodsku je kompletně vybaven původním zařízením a zbraněmi

6. červenec 2018 10:01

V běloveském pevnostním skanzenu v Náchodě začala hlavní turistická sezona. Bunkry jsou o prázdninách otevřené každý den. Do jednoho z nejznámějších srubů se v doprovodu Petra Charváta z Klubu vojenské historie Náchod vypravila reportérka Jana Házová. 

Pěchotní srub N-S 82 Březinka. Tam se momentálně nacházíme. V čem je unikátní?

Pěchotní srub Březinka nabízí kus historie i nádherný výhled na Náchod

02668865.jpeg

Vlastenectví a obrovské odhodlání chránit republiku bylo motorem stavbařů a vojáků od roku 1935 na československých hranicích. Budovali tehdy systém opevnění na obranu státu.

„Je to prakticky jediný bunkr v širokém dalekém okolí až někam po Moravu, který je kompletně vybaven původním zařízením a pochopitelně i zbraněmi," říká Petr Charvát.

Přes léto jsou bunkry otevřeny denně a pro návštěvníky je letos také připraveno několik novinek.

„Máme tady některé nové věci. Například zvukovody mezi střeleckými zvony a střeleckými místnostmi. A podobné drobnůstky. Půjdeme se na to podívat," zve nás Petr Charvát do útrob Březinky.

Pěchotní srub N-S 82 Březinka je unikátní svým vybavením

Zařízení úplně září novotou. „Je to mosaz, která sama o sobě vypadá jako zlato. A je to opravdu rarita. Protože jsme dlouho sháněli firmu, která dokáže ohýbat mosazné trubky. Teď to kupodivu už skoro nikdo neumí. A tímto zařízením se právě mohli ve střelecké místnosti domlouvat s pozorovatelem. Dali si tyto sluchátka na uši a tady do toho mluvili jako do mikrofonu."

Okolo nás jsou všude kulomety i náboje. Veškeré zbraně. Vypadá to, jakoby vojáci právě odešli.

Pěchotní srub N-S 82 Březinka je unikátní svým vybavením

Čtěte takéPěchotní srub Březinka na Náchodsku

„My se snažíme udělat právě takovou iluzi, aby každý návštěvník viděl jak to vypadalo v roce 1938 za mobilizace, když tady ta posádka byla. Aby to bylo autentické, je tu vše namontováno včetně zásob minice a zbraní, se vší parádou," vysvětluje Petr Charvát.

A doplňuje: „Máme tady i takový žertík, z toho mají maelé děti radost. Mohou si zastřílet z kulometu. A kupodivu se tím baví nejen děti, ale dost to také zajímá tatínky. Že si tu mohou zablbmout," směje se Petr Charvát.

Spustit audio

Související