Stachelberg, největší dělostřelecká tvrz v Čechách. Jako dvanáctipatrový panelák otočený do země

29. březen 2018 09:55

Dělostřelecká tvrz Stachelberg na Trutnovsku letos poprvé otevře brány o měsíc dříve než je běžné. První letošní návštěvníky přivítá už na Velký pátek 30. března. Jak se reportérka Jana Házová dozvěděla od Miroslava Kejzlara, do posledních chvil se tam pilně pracovalo. 

Pracovníci Báňské záchranné služby totiž dodělávali poslední úpravy a dolaďovali poslední detaily.

Vcházíme do podzemí. A zde se čile pracuje a řeší poslední problémy. „Báňská záchranná služba tady totiž dělá naprosto zásadní práce pro letošní sezónu. Ted zrovna se v podzemí provádí zpevňování některých chodeb. Je to dílo v rozsahu zhruba za 400 tisíc korun. Je to dělané jednak pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků, ale hlavně také proto, že zájemci uvidí právě postup těch výlomových prací," říká Miroslav Kejzlar.

Sestoupíme šachtou, která je 34 metrů hluboká. Stachelberg je asi jako dvanáctipatrový panelák. Jenže postavený do podzemí. A tam si projdeme asi půl kilometru chodeb.

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

„Tady je část, která je kompletně hotová. Před sezónou jsme tu akorát umyli podlahy. A teď půjdeme hlavní chodbou do kasáren. Tam se právě provádí poslední úpravy," vysvětluje Miroslav Kejzlar.

Čtěte takéStachelberg, největší dělostřelecká tvrz v Čechách

Báňská záchranná služba v podzemí zajišťuje takzvané kříže. To jsou rozcestí chodeb v dole. Aby nic na nikoho kdo tam půjde, nespadlo.

Podzemí Stachelbergu představuje svým rozsahem naprosto unikátní systém - jedná se celkem o 3,5 km podzemních chodeb a sálů v hloubce 25 až 60 metrů pod povrchem. Za 11 měsíců výstavby tvrze se podařilo toto podzemí vylámat a z menší části vybetonovat. Tady mělo být umístěno veškeré týlové zabezpečení pro 800 mužů posádky - kasárna, velitelství pevnosti, sklady munice a materiálu, elektrárna atd.

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

V současné době je zpřístupněn necelý kilometr rozestavěného podzemí. Návštěvník tak má ojedinělou příležitost vidět část rozsáhlých podzemních prostor v různých fázích výstavby - od zahájení výlomových prací až po betonáže chodeb a sálů. Podařilo se zachránit a uchovat některé naprosto unikátní části zařízení staveniště, např. originální posuvné bednění pro betonáž sálu z roku 1938. Zároveň jsou budovány ukázky některých dalších pracovišt.

Spustit audio

Související