Pamela Therese Effangová, kapitánka hradeckých lvic, sportovního týmu desetiletí v krajském městě

30. září 2021

Hrdá hradecká lvice, Pamela Therese Effangová, milá a usměvavá kapitánka ženského hradeckého basketbalového týmu. Ten byl zvolen hradeckým sportovním týmem desetiletí, což je aktuální zpráva. A také vstoupil do nové basketbalové extraligové sezóny tou pravou lví tlapou.

Gratulujeme k ocenění, jste sportovním týmem desetiletí v Hradci Králové.
Ano, je to velice čerstvá informace. Nedávno se v královéhradeckém Aldisu uskutečnilo vyhlášení, které jsme si velice užily, poněvadž jsme skončily na prvním místě. Je to výsledek velice dobré dlouhodobé práce, kterou tady na Sokole odvádíme, a jsem za to určitě ráda.

Pamela Therese Effangová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Minulý týden jste vstoupily do nové extraligové sezóny. Jak jste vykročily?
Řekl jste to nádherně, že jsme vykročily pravou lví tlapou, každopádně nutno poznamenat, že vítězství se nerodilo snadno a trochu toho štěstíčka nám tentokrát přálo. Doufám, že u nás zůstane i do dalších zápasů. I když nejraději bych byla, kdyby nebylo zapotřebí a porážely bychom všechny soupeře s daleko větším přehledem.

Ambice máme stále vysoké, ač se náš kádr změnil. Ale jdeme postupnými krůčky. Je tam pokora, uvidíme, na co budou naše výkony stačit.
Pamela Therese Effangová, kapitánka basketbalistek Hradce Králové

Lvice porazily levhartice z Chomutova, takže to byl takový souboj šelem. A vy jste byla nejlepší střelkyní zápasu, je to tak?
Ano, byla jsem nejlepší střelkyní zápasu, ale potřebovala jsem na to tedy kopec střel.

Čtěte také

Jak se vám hrálo? Protože váš tým prošel složitějším obdobím, možná generační obměnou, Hodně hráček odešlo, některé nové naopak přišly.
Je to tak, v Hradci Králové jsme zvyklé na stabilní kádr, který se nějak moc neměnil. I když generační obměna jednou musela přijít a dokonce byla avizována. Je to logické, hráčky mají svůj věk, ale přeci jen to byl zásah do naší sestavy. Ale já jsem člověk, který věci vnímá pozitivně, beru to jako obrovskou šanci pro mladé hráčky, které se Hradci Králové stabilně daří zapracovávat do sestavy. A máme také kvalitní příchody, které by měly zalepit díru po skvělých hráčkách, jako je Klára Marečková nebo třeba Andrea Klaudová.

To jsou holky, které odešly a byly velkými oporami. Co má vůbec všechno na starosti kapitánka týmu?
Kapitánka je zodpovědná za to, aby probíhala dobře komunikace mezi trenérem a hráčkami. Všechni musí vědět, kde a kdy jsou tréninky, hlídá, aby všechno fungovalo. Dalším mým úkolem je vést rozcvičení, jsem zodpovědná za to, aby každá lvice byla perfektně rozběhaná do zápasu. A pak už jsou to taková nepsaná pravidla, kdy sledujete, aby prostě vše dobře fungovalo. Jsem tmelící prvek, snažíte se vymýšlet různé teambuildingy nebo dbát na to, aby se třeba dodržovaly tradiční rituály, které máme.

Hradecké lvice
basketbalový klub Sokol Hradec Králové, účastník ženské basketbalové ligy.

Musíte být v týmu kamarádky? Musíte se znát mezi sebou?
Řeknu vám to úplně na rovinu. Je to samozřejmě lepší, když se tým zná, a troufám si tvrdit, že to je potom i vidět na hřišti, když tým dobře funguje v kabině. Na druhou stranu jsme různí lidé, máme různé zájmy a koníčky. Tedy v rámci nějaké přirozenosti jsou tam s někým větší sympatie a s jiným zase tolik ne, tak to prostě je.

Čtěte také

Vy jste se narodila v Praze, kde se vaše maminka s tatínkem potkali někde na zastávce. Ovšem tatínek je z Konga, takže své africké kořeny nezapřete.
Určitě mám své africké kořeny. Tedy minimálně v chování. U mě Afrika je, to se nezapře.

Společně s kamarádkami v týmu i s vašimi fanoušky pořádáte v pátek takový bazárek, jmenuje se to Podzimní průvan v šatnících?
Ano, ten nápad vznikl tak, že jsme inspirovaly Marií Kondo, což je japonská specialistka na úklid. Ta tvrdí, že je dobré mít doma jen ty věci, které vám dělají radost. Takže jsme všechny holky zjistily, že naše šatníky praskají ve švech, a protože se snažíme trošku ekologicky uvažovat a zajímá nás udržitelnost, tak jsme se rozhodly, že ty věci nepůjdou někam do koše, ale že jim dáme nový život. A v tom nám může pomoci kdokoliv, protože si může něco zakoupit a nosit to. Bude vám to dělat radost. Výtěžek se pokusíme rozdat nějakým charitám. Tedy bude to mít i trochu charitativní nádech, jak už jsou lidé zvyklí třeba z vánočních trhů.

Čtěte také

A součástí bude i swapovací místnost.
To ráda vysvětlím. Swap, to je výměna, jedná se o to, že tam peníze nepotřebujete, měníte věci za věci. A je jedno, jestli přinesete jednu věc a odnesete si jich 50. Je to koncipováno tak, že co se vám líbí, to si můžete vzít a měníte. Podzimní průvan v šatnících se koná v pátek 1. října od 10 do 19 hodin na Sokole na Eliščině nábřeží v Hradci Králové. Celý den, aby mohli přijít všichni.

Ještě se zeptám, jaké jsou ambice týmu v letošní sezóně?
Jsem ráda, že se ptáte. Já bych nechtěla nechat nikoho na pochybách, že ambice jsou vysoké, stejně jako loni, ač se náš kádr změnil. My prostě chceme hrát minimálně finále, ale s tím, že jdeme postupnými krůčky. Je tam pokora, uvidíme, na co budou naše výkony stačit.

Pamela Therese Effangová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s kapitánkou hradeckých lvic, sportovního týmu desetiletí, basketbalistkou Pamelou Therese Effangovou, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.