Opočenský zámek vstupuje do nové turistické sezony s kompletně přestavěným interiérem 1. patra

1. duben 2022 08:03

V sobotu 2. dubna se pro turisty otevírají památky. Jednou z nich je také Státní zámek Opočno, který návštěvníkům nabídne kompletně přebudované interiéry. Tak velké stěhování se v době, kdy je památka otevřená turistům, ještě nekonalo. Zaměstnancům zámku prošel rukama každý kus nábytku, každá sklenice nebo obraz, které jsou aktuálně ve všech prostorách umístěné.  

„Pojďme do salónu. Vchází se tam jinudy než se obvykle chodilo,“ říká kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek.

Čtěte také

A přivedl mne do úplně nově zařízených prostor. Vše je jinak. „Změna je zásadní. Tady v 1. patře nejen, že se přišlo do místnosti z druhé strany, ale současně je místnost celá nově kompletně zařízená původním nábytkem. Vycházeli jsme přitom z historických fotografií z roku 1910. Všechno je nainstalováno do původních míst.

Byla také rozpuštěna orientální zbrojnice a zbraně jsou nyní všude okolo nás. „Tady je jich jen několik, nejvíc zbraní přibylo na schodišti, kterým jsme vystoupali do 1. patra. A potom samozřejmě také v Rytířském a Loveckém sále.

Čtěte také

Za těmito změnami stál Milan Junek, zástupce kastelána. Zaveďte mě někam, kde jsou ony změny nejvíc patrné. „Měli jsme zde veliký depozitář zbraní, kde jich bylo uložena na 400 kusů. A ten se nám teď zmenšil na pouhé 3 věci. Vše ostatní bylo vyinstalováno buď na schodišti nebo přímo ve zbrojnicích.

Procházíme zámeckými místnostmi, na zemi leží medvědí kožešina, ta zde také nebyla. A co mne zaujalo, že na zemi je také sklo. My kráčíme po skle? „To je taková novinka v Opočně a vlastně unikát v celé republice. Protože máme i původní koberce a nechceme, aby je lidé pošlapali, tak byly na podlahu instalovány skla a po nich částečně chodí návštěvníci.

Čtěte také

A novinkou také je, že se jde i na arkády, což dříve nebývalo. Odbočili jsme a vcházíme na krásné zámecké arkády. „To je takový nevyužitý potenciál opočenského zámku, arkádové ochozy. Návštěvníci se mnohokrát ptali, jestli půjdou také v uvozovkách na ty krásné balkóny. Od letošního roku už to bude možné.

Došli jsme až do zbrojnice. „Opět inspirací pro současné změny byly historické fotografie z 20., 30. let i 40. let 20. století. Takže jsme se snažili většinu předmětů dostat na jejich původní místo.

Nově zařízení interiéry zámku v Opočně na Rychnovsku budou mít možnost zájemci spatřit už od prvního dubnového víkendu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související