Pokračuje obnova druhého patra zámku v Opočně na Rychnovsku. Vrací se do své původní podoby

10. duben 2021 08:51

Restaurátoři pracují na obnově druhého patra opočenského zámku. To budou mít lidé možnost běžně navštěvovat od příští turistické sezony. Jde o řadu čtyř pokojů včetně koupelny, které v minulosti sloužily pro ubytování zámeckých hostů. Teď je správa vrací do původní podoby, aby v nich mohla vzniknout nová návštěvnická trasa. 

Teď vcházíme s kastelánem opočenského zámku Tomášem Kořínkem do dveří, kterými jsem dosud nikdy během svých návštěv zámku neprošla.

Čtěte také

„V minulosti tyto místnosti sloužily jako provozní zázemí zámku. Byly tady kuchyně, přípravny jídel, umývárny, jídelna pro služebnictvo a tak dále. Dnes tam máme pro restaurátora složené lešení. A v místnosti, do níž vstupujeme, se složena restaurovaná podlaha."

„Když odhrneme plachtu, tak pod ní jsou uschovány jednotlivé parkety z druhého patra zámku, které je v současnosti restaurováno. Parkety už prošly zbroušením, byly tam doplněny některé motivy, protože parketová podlaha je velmi krásně a bohatě intarzovaná."

Co je nového v druhém patře zámku?

Přešli jsme přes nádvoří a míříme po schodech do druhého patra. Stojíme právě na podlaze, kam přijdou ony parkety zezdola.

Pokračuje obnova druhého patra zámku v Opočně na Rychnovsku

„Na podlaze máme vyznačené linky obyčejnou tužkou. Tam mají přijít jednotlivé parkety a vše se bude překrývat až do vedlejší místnosti. Je to podlaha ze dvou místností."

Čtěte také

To jsou tedy práce, které nadále pokračují. Co dalšího se tady už ale udělalo?
„Místnosti jsou vyklizeny a větrá se v nich. Vše je přichystané na to, aby zde dámy restaurátorky začaly s restaurátorskými pracemi na stěnách a na nástěnné výmalbě."

V dalších místnostech jsou potom tapety.
„Jsou tu čtyři vymalované místnosti a dva pokoje s historickými tapetami ze začátku 20. století. I k těm by se měli restaurátoři v letošním roce dostat a obnovit je."

Od stěn se podívejme nahoru. Vidíme krásně opravené stropy.
„Restaurátorské práce na stropech byly ukončeny již v minulém roce. Spočívaly zejména v očištění krásných štukových ornamentů," dodává Tomáš Kořínek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Práce na obnově části druhého patra náchodského zámku budou hotové do konce letošního roku. Návštěvníci je budou moci spatřit potom v roce příštím.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související