Od Orlice ke Kněžně. Společný projekt čtyř zámků v Častolovicích, Kostelci, Doudlebách a Rychnově

22. srpen 2024

Teď si uděláme hezký prázdninový výlet na zámek v Častolovicích na Rychnovsku. Říká se mu také renesanční perla pod Orlickými horami. A protože v sobotu 24. srpna se v celém Česku uskuteční tradiční Hradozámecká noc, tak se zeptáme správce zámku Zdeňka Bachmana, co mají na tamním zámku připraveno.

Jak jste zatím spokojeni s letošní návštěvností v Častolovicích na zámku, jezdí lidé?
Zatím spokojeni jsme, lidé jezdí, i když musím říci, že to je trošku slabší oproti jiným rokům. Ale to nevadí. Když k nám přijedete, snoubí se tady více aktivit na jednom místě. Kromě poznání historie je možné se projít a užít si relax v podzámeckém parku nebo navštívit zvířátka v zámeckém zvěřinci. To mají rády nejen děti.

Zdeněk Bachman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Máte nějaké přírůstky ve zvěřinci?
Máme poníka tři měsíce starého, malého oslíka, tomu už je trošku víc, kolem pěti měsíců. A teď v září očekáváme přírůstky u lam a alpak.

Pořádáme noční prohlídky, v sobotu se návštěvníci mohou těšit na osvětlený zámek. Místnosti vypadají úplně jinak a mají nepopsatelné kouzlo.
Zdeněk Bachman, správce zámku Častolovice

Mění se u vás také expozice na zámku? Nebo když přijedu znovu, uvidím totéž?
V podstatě uvidíte totéž, ale zase trošku jinak. Protože si možná všimnete jiných věcí, které vám při první návštěvě utekly. V podstatě pokaždé, když se k nám vrátíte, tak objevíte něco nového.

Čtěte také

Vzpomněl jsem si na jistý obraz, který ukazuje na provázanost vašeho zámku s tím nedalekým v Doudlebách nad Orlicí.
Ano, u nás na zámku máme obraz Heřmana Bubny z Litic, který byl pánem na zámku v Doudlebách.

Jaká je ona historie častolovického zámku?
Naše historie je velmi bohatá, sahá až do 13. století, kdy tam na místě stála původně vodní tvrz. Tu v roce 1588 začali přestavovat Oppersdorfové a v roce 1694 se pak dostala do držení rodu Šternberků, kde zůstala. Kromě dvou výjimek, což je druhá světová válka, kdy zámek obsadila německá nucená správa. A další výjimkou byl rok 1948, kdy zámek přešel pod patronát státu. Šternberkové tenkrát emigrovali do na Jamajku a do Spojených států.

K největším skvostům častolovického zámku patří Rytířský sál s kazetovými stropy, které pokračují do dalších čtyř přilehlých místností.
Zdeněk Bachman, správce zámku Častolovice

Po sametové revoluci byl pak zámek rodině navrácen a jeho současná podoba už je velkým životním dílem paní Diany Šternberkové, která nás nedávno opustila. Vaše vzpomínka na ni?
Paní Šternberková byla hodně pečlivá a hleděla si každého detailu. Její velkou láskou byl růže, o které se každý den v zámeckém parku starala. Ty budou její noblesu hodně dlouho připomínat.

Čtěte také

V novodobé historii se na zámku také konal jeden významný summit.
To bylo v roce 2002 zasedání Visegrádské čtyřky. Mnoho hlav států na jednom místě a paní Diana Šternberková se o ně starala, hostila je. Proběhla tisková konference v Rytířském sále a potom jednání zúčastněných prezidentů.

Tak pojďme do současnosti. Co jste připravili na Hradozámeckou noc, která nás čeká v sobotu 24. srpna?
Již několik let pořádáme noční prohlídky, už se z toho stala taková hezká tradice, jak se rozloučit s prázdninami. A nejinak tomu bude i teď v sobotu, kdy se návštěvníci mohou těšit na osvětlený zámek, protože v noci vypadá úplně jinak, má úžasnou atmosféru. Já osobně to mám moc rád, protože místnosti vypadají úplně jinak. Mají takové nepopsatelné kouzlo. Můžete se projít interiéry zámecké expozice. A potom všechny čeká malé překvapení v podobě šansonů, které budou znít na nádvoří. Živé vystoupení východočeského hudebního uskupení Nos Dames.

Úžasná je také sbírka obrazů, kterou Šternberkové za staletí nashromáždili. Jsou tam cenná díla Karla Škréty či Lucase van Valckenborcha.
Zdeněk Bachman, správce zámku Častolovice

Předpokládám také, že bude hořet oheň v zámeckém v Rytířském sále?
Ano, přesně tak, bude praskající oheň v našem Rytířském sále, v jednom z největších renesančních sálů v Čechách.

Čtěte také

Co patří k největším skvostům častolovického zámku?
Pro každého to může být něco jiného. Ale když budu mluvit za sebe, tak je to třeba zmíněný Rytířský sál s kazetovými stropy, které potom pokračují do dalších čtyř přilehlých místností. A také sbírka obrazů, kterou Šternberkové za staletí nashromáždili. Mezi nimi jsou třeba cenná díla Karla Škréty či Lucase van Valckenborcha.

Prý tam máte snad i obraz, který sama malovala Marie Terezie?
Je tam rytina od Marie Terezie.

Čtěte také

Co dalšího zámek nabídne v letošní sezóně, kromě Hradozámecké noci teď v sobotu?
Máme takovou spolupráci s ostatními domečky, říkám domečky, a myslím zámky. Nazýváme to Od Orlice ke Kněžně. Spolupracující zámky jsou Kostelec nad Orlicí, Doudleby nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou. V podstatě jsme se spojili a vytvořili návštěvnickou kartu, kterou získá návštěvník při návštěvě jednoho z vyjmenovaných míst a potom do těch dalších obdrží slevu na vstupné. Dříve se to jmenovalo Zámky na Orlici, ale ten projekt pak trošičku usnul. Nám to přišlo škoda, tak jsme k tomu opět přistoupili trošku po svém. Nejdříve to byla trojice zámků Kostelec, Doudleby a Častolovice a pak se k nám připojil ještě i Rychnov. Tak jsme projekt přejmenovali na Od Orlice ke Kněžně.

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen Dianě Phipps Sternbergové.

Všechny vás pozval správce zámku v Častolovicích Zdeněk Bachman, kterému moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související