Stovky růží kvetou v legendárním rozáriu v zahradách zámku v Častolovicích na Rychnovsku

26. červen 2021 08:22

Rozárium v zahradách častolovického zámku je letitou chloubou majitelky panství, hraběnky Franzisky Diany Sternbergové, která keře vlastníma rukama nejen zasadila, ale dokonce o ně pravidelně osobně pečovala. Dnes už ale její práci z velké části převzali zahradníci. 

Zahradnice Kamila Zemánková se právě věnuje prostříhávání růží v rozáriu častolovického zámku. Stojíme u jednoho z keřů, kterých tu je opravdu hodně.

Čtěte také

Laickým okem hodnotíme, že spousta růží je už upravených.
„Ano, teď se věnujeme odstříhávání zvadlých květů, aby keře růží vypadaly hezky."

Některé keře jsou hodně vysoké, dosahují možná až ke třem metrům. Najdeme tu také nějakou opravdu zvláštní růži, ke které přistupují zahradníci s velkým respektem?
„Právě před takovou růží stojíme. Je to popínavá odrůda Madame Grégoire Staechelin. Ta je velmi vzácná. Stříháme ji z toho důvodu, protože ona na podzim vytváří krásné šípky, které jsou potom potravou pro ptáčky."

Stovky růží kvetou v legendárním rozáriu v zahradách zámku v Častolovicích

Jak dlouho to trvá, než se o všechny zdejší růže zahradníci postarají?
„Máme tu 220 druhů růží, ale je tu přes 300 kusů. Takže začneme, a dokud neskončí sezóna, tak stříháme a staráme se o ně pořád."

Čtěte také

Měla letošní poměrně hodně studená a mrazivá zima nějaký vliv na růže?
„Podle mého názoru byla právě letošní zima fajn. Protože jednak přinesla hodně vláhy, protože to růže potřebují, a teploty na jaře potom stoupaly velmi pozvolna. Takže i keře růží se pomalu probouzely. Je to teď na nich vidět, jsou nádherné. A to nejen růže, ale všechny rostliny v naší zámecké zahradě."

Na místní rozárium dohlíží správce zámku Zdeněk Bachman. Ten zná paní hraběnku asi víc, než kdokoliv ze zdejšího zámku. Je přísná, co se týče peče o její milované růže?

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

„Paní Sternbergová má kladný vztah nejen k růžím, ale i k ostatní květeně, která ke tady u nás v zámku. A vlastně nejen květena, ale i zvířátka. Určitě tedy velmi dohlíží na starost o růže. Pamatuji si, že když jsem tady začínal, tak jsem s ní projížděl park a učila mne stříhat růže. Abych věděl, jak se to má správně dělat. A mohl tím pádem naše zahradníky kontrolovat."

Podle odborníků je k návštěvě rozária nejvhodnější právě druhá polovina června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související