V rozáriu častolovického zámku rozkvétají první růže. Hraběnka Sternbergová jich pěstuje 220 druhů

4. červen 2020 09:23

V unikátním zámeckém rozáriu v Častolovicích začaly kvést první růže, královny květin. Majitelka zámku Franziska Diana Sternbergová za svůj život nashromáždila 220 druhů starobylých růží ze všech koutů světa. Návštěvníci proto mohou obdivovat staré odrůdy například z Francie, Nizozemí nebo Anglie.

Pod nohama praská štěrk, kterým jsou vysypány cestičky v častolovickém zámeckém parku. Procházíme se s kastelánem a správcem objektu Zdeňkem Bachmanem zámeckou zahradou a míříme k růžím.

Čtěte také

„Začátkem měsíce června pravidelně začíná kvést naše zámecké rozárium, které čítá na 220 druhů staromódních a moderních růží. Ty zde vysázela paní Sternbergová. A pořád růže kontroluje a dohlíží na to, abychom se o ně správně starali, aby byly hezky rozmístěné cedulky."

„Protože před každou růží u nás v rozáriu je cedulka s názvem o jaký druh se přesně jedná."

Zastavujeme se před obrovskými keři, které jsou už poměrně hodně nakvetlé. Dokonce bílý keř s označením Nevada už odkvétá.

V unikátním zámeckém rozáriu v Častolovicích začaly kvést první růže

„Ano, tak tady je to dáno tím, že růže po obvodu zámku jsou na teplejším místě. Dostávají také teplo od budovy. Takže potom vykvétají nejdříve,"

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

Když se rozhlédneme kolem sebe, vidíme krásná růžová poupata, obsypané keře. Na druhé straně bílé růže, před námi nakvetlé růžové. Je vůbec nějaká barva růží, kterou tady nenajdeme?

Čtěte také

„Rudá růže nepatří mezi nejoblíbenější barvu paní Sternbergové. Ale pojďme se podívat k naší zámecké oranžerii a zvěřinci. Protože růže se nenacházejí jen v růžové zahradě, ale v podstatě obklopují celý zámek. Lemují cestu do zvěřince a pokračují dál, najdete je po celém parku."

Procházíme kolem keříků se zajímavými, cizokrajnými názvy. Ovšem směřujeme k jedné růži s velmi pozoruhodným názvem.

„Tato růže se jmenuje Marie Rottrová. Ta se nachází u vstupu do zámeckého zvěřince. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších růží paní Sternbergové," dodává zdeněk Bachman.

V rozáriu častolovického zámku v současné době nakvétají první keře růží. Všech 220 druhů v plném květu bude k vidění během června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související