V zámeckém zvěřinci v Častolovicích je pořád živo. V jarním období se tady rodí mnoho mláďat

11. duben 2020 10:38

Návštěvníci do zámeckého zvěřince v Častolovicích kvůli aktuální situaci nemohou a tak provozovatel využívá čas bez turistů například na opravu výběhů. Ovšem mláďata tam přibývají bez ohledu na pandemii šíření koronaviru. 

Že jsou tamní obyvatelé zvyklí na kontakt s lidmi a pamlsky, bylo znát už u samotného vstupu do zvěřince.

Čtěte také

Zámecký zvěřinec v Častolovicích žije i nadále, byť bez návštěvníků. Se správcem Zdeňkem Bachmanem vcházíme do míst, která jsou běžně plná lidí, teď je tu však jen mnoho zvířat.

„To je pravda. Zvěřinec máme v současné době vzhledem k vládním opatřením uzavřený. Ale o zvířátka je třeba se starat neustále. Takže krmíme, čistíme a současně se připravujeme na otevření. Děláme nějaké jarní práce, natíráme domečky, upravujeme ploty. Takže práce je pořád dost."

Svítí krásně slunce, jaro přišlo i do zámeckého parku

„Jaro je tady. Začínají se probouzet keře a rostliny. A zvířátka, jak jsou zvyklá na návštěvníky, kteří sem ale teď nemohou, tak jsou ráda za každou osobu, co se na ně přijde podívat a nakrmí je nebo pohladí."

V zámeckém zvěřinci v Častolovicích je pořád živo

Došli jsme k výběhu koz.
„Tady je vidět už jedno malé kůzle a tam vyskočilo další. Ještě určitě přiběhnou další dvě."

Čtěte také

Stojíme u výběhu lam. Vidíme krásného bílého samečka Juana.

„Za Juanem letos v červenci přijede nová nevěsta. Té je teď devět měsíců. Takže mláďata by mohla být někdy v roce 2022," dodává Zdeněk Bachman.

Zámecký park, stejně jako zvěřinec, je v Častolovicích zatím pro turisty uzavřený. Zvířata ale žijí běžným životem a rodí se nová mláďata. Ta nejbližší jsou očekávána na konci dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související