V zámeckém zvěřinci v Častolovicích se už rodí jarní mláďata. Navíc se vrací zvířata ze zimovišť

17. březen 2019 10:44

Opravené výběhy, nová mláďata a návrat některých druhů zvířat ze zimovišť. To jsou novinky ze zámeckého zvěřince v Častolovicích. Podrobnosti zná správce Zdeněk Bachman, za kterým se vypravila reportérka Jana Házová.

Vešli jsme do zvěřince na zámku v Častolovicích. A hned slyšíme hodně zajímavý zvuk. „To je perlička. Ona je schovaná ve voliéře. Ony vždy varují před potencionálním nebezpečím. A nebo, jako v našem případě, ohlašují příchod návštěvníka," říká Zdeněk Bachman.

Zámek v Častolovicích vás očaruje. Láskou hraběnky Šternberkové jsou růže a zvířata

Zámek Častolovice

Častolovický zámek je opravdu krásný. Člověk, když projíždí Častolovicemi, nikdy jeho vstupní bránu nepřehlédne. A správce zámku Zdeněk Bachman dnes zavítal do našeho studia.

Přicházíme k ohradě a naproti nám běží malý kozlík.
„Černá kamerunská kozička, je tu společně jako naše dámy lamy. Je to z toho důvodu, že její výběh okupují dva kozlíci, kteří uvolnili svůj bývalý prostor pro ovečky a jejich jehňátka."

A to je právě ten hlavní důvod, proč jsme dnes do zámeckého zvěřince v Častolovicích přijeli. Abychom viděli, jaký život tu v předjaří bují a jestli už se rodí mláďata.
„Máme dvě jehňátka kamerunských ovcí. A myslím, že v březnu a dubnu teď budou následovat přírůstky u holandských zakrslých koziček. Později určitě přijde na řadu poník a lama."

Posunuli jsme se k výběhu s lamou. A máme s sebou i nějaké pamlsky.
„Na šustění sáčku slyší zejména teď po zimě všechna zvířátka."

Novinky ze zámeckého zvěřince v Častolovicích

Jsou tady ovce, kozy, lamy a dokonce i pštrosi a mnoho druhů drůbeže. Vše je vidět okolo. Přesto to není ještě veškeré osazenstvo zámeckého zvěřince.
„Máme ještě papoušky, morčátka a zakrslé králíčky, kteří jsou zatím ještě schovaní v teplejších prostorách. Myslím si, že jejich navrácení zpátky sem do zvěřince, bude hodně záležet na počasí. Ale pokud vše půjde podle mých představ, tak koncem března by mohli být všichni zpátky."

Víte, kudy teče česká Loira? Zámky na Orlici, to je francouzský fenomén na české řece

Zámek Častolovice

Ve finále letošního ročníku soutěže EDEN tentokrát zazářily Orlické hory a Podorlicko, které získaly vítězný titul Excelentní evropské destinace s jedinečným kulturním produktem. Do soutěžního projektu Evropské komise se zapojily s produktem Zámky na Orlici - česká Loira. Ocenění vyzdvihlo destinaci na evropskou úroveň.

Na jaře vzniká nejen nový život, ale často je také zapotřebí po zimě upravit některé výběhy. Nebo něco doplnit. Chystají se nějaké stavební úpravy také v Častolovicích?

„Stavební úpravu už máme rozběhnutou. Kamerunskému beránkovi stavíme nový domeček. Tedy nejen jemu, ale i dvěma ovečkám a jejich novým mláďátkům. Dál jsme upravovali ploty u poníků a dál s tím budeme pokračovat u výběhu oslíků. Ten celý rozšíříme," dodává na závěr Zdeněk Bachman.

Zámecký zvěřinec je v Častolovicích otevřen pro návštěvníky celoročně. Všechna zvířata budou k vidění od začátku turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související