Zámek v Častolovicích patří od roku 1694 rodu Sternbergů. Jen s přestávkami za nacistů a komunistů

2. srpen 2021

Zastavíme se v Častolovicích, kde je krásný zámek, kterému se také říká renesanční perla pod Orlickými horami. Žije tam Diana Sternbergová, potomek slavného šlechtického rodu. Krásně tam voní v zahradě její růže, člověk se tam prostě cítí jako doma. 

Správcem zámku v Častolovicích je Zdeněk Bachman. Jak se daří zámku v létě?
Teď je to krásné, počasí vychází, návštěvníci chodí a doufám, že odcházejí spokojeni.

Zdeněk Bachman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je těžké starat se o malý rodinný dům se zahrádkou, ovšem když si představím veliký zámek s nádhernou zahradou, co všechno musíte dělat?
Dalo by se říct, že mám na starosti celý provoz areálu. Starám se, aby vše naši zaměstnanci udržovali, aby to nějakým způsobem vypadalo, aby byla zvířátka v pořádku a také o veškerou administrativu a věci s tím spojené. Takže práce je to pestrobarevná. Není to jen o tom, že sedíte na kancelářské židli, ale vyrážím do parku, občas pomůžu s nějakým úklidem nebo naplánuji práce na další období, opravy a rekonstrukce.

Diana Sternbergová vystudovala bytové designérství, tím se živila. Své zkušenosti přenesla do Častolovic a použila při obnově panství.
Zdeněk Bachman, správce zámku Častolovice

Musíte zámek dokonale znát, co tam všechno je, kolik má místností?
Určitě. Pokud by někoho zajímaly technické věci, tak jsem schopný lidem říct, kudy vedou rozvody elektřiny i plynu.

Čtěte také

Jaká je historie častolovického zámku?
Dějiny zámky sahají až do 13. století, kdy zde původně stála vodní tvrz, která postupem staletí let měnila majitele, až se dostala do rukou rodu Oppersdorfů, kteří objekt předělali na renesanční zámek. V roce 1694 zakoupil častolovické panství Adolf Vratislav ze Sternberga, čímž se dostaly Častolovice do držení rodu Sternbergů, ve kterém zůstaly v podstatě až dodnes. Kromě dvou malých přestávek. První byla v roce 1942, kdy byla rodina nucena zámek opustit a obsadila ho nucená německá správa. A potom v roce 1948 se stal zámek majetkem státu, takže rodina paní Sternbergové, otec a matka, včetně ní, museli zámek opustit a emigrovali do zahraničí.

Čtěte také

Vzpomíná na své dětství, které na zámku prožila?
Vzpomíná, samozřejmě. Ona chtěla celý zámek, když se jí dostal v devadesátých letech zpátky do rukou, obnovit tak, jak si ho pamatovala z dětství, když v něm vyrůstala. A to se jí myslím povedlo.

Když Diana Sternbergová odešla do světa, tak vystudovala bytovou architekturu?
Ano, bytové designérství. Ona se tím v zahraničí živila. A veškeré své zkušenosti, které načerpala, potom přenesla do Častolovic a použila při obnově panství.

Další její velkou láskou jsou růže.
Paní Sternbergová není zaměřena jen na růže, ona se celkově zajímá o zvířata a veškerou květenu, kterou v parku máme. V našem zoo tam máme lamy, poníky, oslíky, ovečky, holandské zakrslé kozy, pštrosa emu a nandu, göttingenská prasátka a různé druhy papoušků. Od září budeme mít nové přírůstky, a to budou alpaky, to je taková zakrslá lama.

Čtěte také

Velkou chloubou zámku je rytířský sál.
Ano, svou rozlohou přes 300 m2 se řadí k největším renesančním sálům v Čechách. A má unikátní kazetový strop. Ten ovšem není jen ve zmíněném rytířském sále, ale pokračuje ještě v dalších třech přilehlých místnostech, takže je stále co obdivovat.

Vy teď o víkendu pořádáte i speciální noční prohlídky. To se zatopí v krbu v rytířském sále?
Přesně tak. Noční prohlídky startují tuto sobotu od sedmi do půlnoci. A ještě, abychom umocnili noční atmosféru, tak bude na živé hudební vystoupení dua Nos dames, které bude hrát francouzské šansony. Součástí bude nasvícení celého komplexu, protože atmosféra v noci je úplně jiná, než ve dne.

Jakub Schmidt a Zdeněk Bachman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor se správcem zámku v Častolovicích Zdeňkem Bachmanem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.