Vzácné fresky na nádvoří častolovického zámku se dočkají obnovy. Předejde se tak jejich zničení

16. srpen 2022 07:52

Majitelé zámku v Častolovicích chtějí nechat opravit vzácné fresky na budovách kolem nádvoří. V těchto dnech se proto na malby jezdí dívat restaurátoři, kteří mají navrhnout správný postup a rozsah prací. Jde o poměrně velkou plochu, fresky totiž zaplňují polovinu severního a celé západní křídlo památky.

„Restaurování fresek se bude týkat zejména části s arkádovou chodbou, která je tady po naší pravici.“ Díváme se na ni s kastelánem častolovického zámku Zdeňkem Bachmanem.

Čtěte také

Na nádvoří je spousta lidí, je tu kašna, hraje tady hudba. A my se díváme na jedno zámecké křídlo s krásnými okny, zkrátka arkádová chodba. „Ano, na tyto fresky dojde. Hlavně na onu vrchní část nad arkádovými oblouky. Z těch sloupů vycházejí oblouky se zdobenou římsou. Tato část se bude opravovat.

Poprvé se dívám pozorně nahoru a vidím tam i nějaké postavy. „Je tam štít, buben, vojenská tématika. Houfnice, mušketa, kordy.

Jak jsou tyto fresky staré?

„Fresky na nádvoří častolovického zámku se datují do 17. století. Na všech částech zámku.

Čtěte také

Když se díváme na arkádovou chodbu, tak tam ale vypadají fresky trochu jinak. Vedlejší křídlo je vlastně plné fresek. „Tato nádvorní freska zobrazuje šest císařů a bitevní scénu, která údajně znázorňuje vítěznou bitvu Jaroslava ze Šternberka nad Tatary u Olomouce.

To už ale není úplně znatelné. S tímto výjevem se také bude něco dělat? „Tato freska už prošla několika restaurátorskými zásahy. Poslední proběhl před čtyřmi roky. Velké restaurování této fresky se konala mezi lety 2001 až 2002. Byla už ve velmi špatném stavu. Nyní se ji snažíme udržovat v dobré kondici, aby barvy opět vynikly, dodává Zdeněk Bachman.

Majitelé zámku v Častolovicích chtějí nechat opravit vzácné fresky na budovách kolem nádvoří

Restaurování vzácných fresek na nádvoří zámku v Častolovicích na Rychnovsku by mělo začít v příštím roce.

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související