Nový park na břehu Stěnavy v Broumově by mohl brzy sloužit jako odpočinkové místo místním i turistům

26. květen 2021 09:13

Na břehu řeky Stěnavy v Broumově vznikne nové odpočinkové místo. Bude sloužit nejen místním rodinám s dětmi, ale i lidem, kteří se odtamtud mohou vydat po nedaleké cyklostezce do Polska. Úprava prostranství u bývalých jatek je závislá i na samotných obyvatelích Broumova, kteří mohou přispět nejen svými nápady, ale i financemi. 

Přemýšlím jak vůbec popsat, kde to vlastně stojíme. Na jedné straně teče řeka, na druhé straně je polorozbořené stavby, před námi je železný, rezavý a oprýskaný most.

Čtěte také

Stojíme tady s Janem Školníkem a Kateřinou Ostradeckou z Agentury pro rozvoj Broumovska. Kde to jsme?
„Nacházíme se na plácku v Dvořákově ulici, je to okrajová část Broumova u řeky Stěnavy nedaleko bývalých jatek, kde teď chystáme Léto u Stěnavy."

Jsou tady ale vidět nevzhledné polorozbořené stavby.
„Jsou to dva domky, které dříve sloužily jako prodejna plynu. Teď je odkoupila naše Agentura pro rozvoj Broumovska a rádi bychom celé tohle prostranství obnovili a dali nějak dohromady."

Čtěte také

Zatím se díváme na trávník u řeky, jsou tu nějaké náletové keře. Zkrátka takové poměrně neuspořádané prostředí.

Co se tady bude tedy dít?
„My bychom se rádi nejdříve zeptali samotných Broumováků, co by se s tím prostorem mělo podle nich nejlépe udělat. Zveřejnili jsme dotazník, sbíráme zpětnou vazbu. To místo je na jedné straně ještě pořád silnicí, ale současně je to i takový neoficiální nástup na cyklostezku vedoucí na Otovice a dál do Polska."

„Zkrátka nám přijde, že každé místo si zaslouží, aby bylo upraveno, zkultivováno a nějakým vhodným způsobem využíváno. A do budoucnosti si umíme představit, že by se tento úsek kolem Stěnavy ještě dál rozšiřoval. Že by to byl takový první výchozí bod, kde máme vlastní sílu s tím něco udělat."

Momentálně je to divočina

Broumováci se tedy mohou vyslovit, coby si tady přáli mít.

Čtěte také

Ale agentura určitě má i svoji vlastní představu, co by tu mohlo vzniknout.
„Myslím si, že ty představy jsou různé. Ovšem realita vždy začíná prvním krokem. My plánujeme poměrně malý krok, ten prostor zkultivovat. Líbilo by se mi, kdyby byla možnost dostat se po schodech až k řece."

„Zkuste si představit, že si v létě, unavení, po výletu na kole nebo na bruslích, nohy osvěžíte a namočíte do tekoucí řeky. Mohla by tam být příležitost posedět na molu, pokud nám to předpisy dovolí. To budeme teprve všechno zjišťovat. Bylo by fajn si tam dát i nějaké občerstvení," dodává Jan Školník.

Pokud se myšlenka, která je zatím pouze na papíře, stane skutečností, tak by lidé mohli začít zdejší plácek využívat už od příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související