Na věž kostela v Otovicích u Broumova se po desetiletích vrátila makovice a atributy svaté Barbory

29. listopad 2020

Oprava střechy na kostele svaté Barbory v Otovicích na Náchodsku se chýlí ke konci. Jedním z posledních kroků bylo umístění pozlacené ozdoby a makovice. Oba předměty jsou pozlacené a do makovice navíc dali zástupci církve a obce odkaz pro další generace. 

Před kostelem se sešli hasiči, restaurátoři, památkáři, ale i zástupci obce a církve. Jejich úkolem bylo dostat přibližně metr a půl vysoký kalich s paprsky a makovici na věž kostela.

Čtěte také

Atributy svaté Barbory prošly rukama restaurátorky Lucie Štefankové, která na nich pracovala zhruba tři měsíce.
„Protože paprsky byly před námi vyrobeny jiným uměleckým kovářem nové, tak jsme je museli přinýtovat, vše očistit, zbavit korozních produktů, které na nich už za ta léta byly, kdy byl předmět uložen v broumovském klášteře. Potom jsme dělali podklady pod zlacení a závěrečné zlacení plátkovým zlatem."

Pozlacená je i makovice, do které ještě patří měděná schránka s odkazem pro další generace.

Na věž kostela v Otovicích u Broumova se vrátila makovice a atributy svaté Barbory

Jaké dokumenty budou ve věži uloženy, ví nezávislý starosta Petr Novák.
„Přinesl jsem broumovské noviny, aby to bylo z našeho regionu. Potom tady mám vzkaz občanů Otovic, který napsala paní Klicperová, bývalá kronikářka. Sepsala hodně zajímavé věci o obci. A protože byla učitelkou v mateřské škole, tak tu je i vzkaz od dětí."

Čtěte také

Oba předměty před samotným přemístěním na věž kostela posvětil farář Martin Lanži. I on do schránky vložil vzkaz pro naše potomky.
„Za farnost jsme tam vložili aktuální číslo farního měsíčníku a dva archy papíru, kde je popsán stav farnosti i samotný průběh financování oprav."

Dokumenty budou ve věži kostela čekat až do další opravy střechy. Jestli to bude několik desítek let nebo staletí, dnes nikdo neví.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.