Na Broumovsko se vrací z teplých krajů čápi. První jsou už na komínech v Meziměstí a Broumově

30. březen 2021 09:59

Do broumovského výběžku dorazili první čápi. Oblast je známá jejich každoročním zahnízděním na některých ze 13 hnízd, která tam jsou už několik let. Prvním místem, kam letos čáp přilétl, je podle pracovníků CHKO Broumovsko Meziměstí. 

Krátce po naší návštěvě přímo pod komínem v centru Meziměstí jsme navíc dostali zprávu, že další čáp právě přilétl do nedalekého Broumova.

Čtěte také

Tak kdepak je ten komín? Petr Kafka je vybaven obrovským dalekohledem a přicházíme v Meziměstí blíž ke komínu, kde by měl být jeden z prvních letošních čápů na Broumovsku.

„Byl to úplně první čáp, který je opravdu ten náš. Na první pohled vypadá hnízdo prázdné, ale když se podíváme dalekohledem, tak spatříme vršek hlavy čápa, který tam sedí a odpočívá."

Jak to vlastně je? Přilétají samička se samečkem spolu nebo jednotlivě a teprve u nás si hledají partnera?
„Je to, jak to zrovna vyjde. Někdy přiletí dříve samec, jindy samička. A ten pár se vlastně utvoří až přímo na hnízdě. Většinou se na hnízdo vrací původní obyvatel, ale pokud se někde zdrží po cestě, tak jeho místo může nahradit jiný čáp."

Petr Kafka pozoruje čápy na komíně v Meziměstí

„Když se vrátí čáp později a hnízdo je obsazené, tak dochází k velkým soubojům a bitkám doslova na život a na smrt."

Musí si čáp po zimě hnízdo nějak opravit a přizpůsobit?

„Většinou hnízdo během zimy zaroste trávou. Takže čápi ji vytrhají a nanosí si novu výstelku. Hnízdo trošku opraví. Po mnoha letech takové činnosti mohou tak čapí hnízda dosahovat opravdu velkých rozměrů a hmotností."

Kolik kilogramů může vážit takové čapí hnízdo?
„Máme zkušenosti z hnízda z Police nad Metují, které vážilo asi 500 kilogramů. Ale to ještě nebylo to největší hnízdo. Ta nejmohutnější mohou dosahovat klidně i několika tun."

Čtěte také

A čáp se na hnízdě postavil, Petr Kafka rychle přikládá oči k dalekohledu.
„Vidím, že je to skutečně ten náš starý známý s kroužkem. Zkusím přečíst i to číslo. Ale to bychom museli jít ještě trošku blíž."

Je nějaký časový harmonogram čapího hnízdění? Kdy čápi přilétají, kdy nakladou vejce a kdy se narodí první mláďata?
„Po příletu brzy z jara to trvá týden nebo i čtrnáct dní než dojde ke snůšce prvního vajíčka. Inkubace potom trvá zhruba pět týdnů. A potom trvá asi další dva měsíce, než mladí opustí hnízda. Takže očekávám, že zhruba v polovině července se začnou mladí čápi potulovat po okolní krajině."

Ochranáři předpokládají, že čápi obsadí na Broumovsku svá hnízda během dvou týdnů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související