„Ça va?“ Clarysse, dobrovolnice z Francie, pomáhá studentům gymnázia v Broumově s výukou jazyka

21. květen 2021 08:47

Studentům na broumovském gymnáziu pomáhá s výukou jazyka dobrovolnice z Francie. V Čechách je už téměř rok, program jejího pobytu ale stejně jako ostatní poznamenala pandemie koronaviru a s ní spojená omezení. Teď se po mnoha měsících vrátila Clarysse do školy a poprvé se sešla se svými žáky. 

Popišme trošku situaci. Stojíme nad stolkem, kde jsou položena plastová zvířátka. Okolo je několik studentů a mají tu také jednu Francouzku.

Čtěte také

Eliška, která patří k začátečníkům při výuce francouzského jazyka, říká, jaké to je pro ni pomoc, když je k dispozici někdo z Francie.
„Je to velká pomoc. Clarysse je na nás všechny moc hodná. Ale francouzština nám jde zatím opravdu špatně, protože ji studujeme prvním rokem."

Je to takové první setkání po dlouhé době, kdy se žáci mohli vrátit zpátky do školník lavic.

„Je to úplně něco jiného, jiná forma výuky, všichni se navzájem vidíme a pomáháme si," Filip vysvětluje rozdíl mezi online a klasickou výukou francouzštiny.

Clarysse, dobrovolnice z Francie, spolu s redaktorkou Janou Házovou

Marie Hornychová vede hodiny francouzského jazyka na gymnáziu v Broumově. I díky ní je tady teď Clarysse a pomáhá zdejším studentům.

Čtěte také

„To byla úplná náhoda. Protože jsme se přes nějaké lidi dozvěděli, že tady Clarysse je, tak nám pomáhá. A s každou z těch skupin se na jednu hodinu zapojuje. I online, což je pro nás obrovská devíza. Setkat se s někým frankofonním u nás v regionu je téměř nemožné, těch příležitostí je moc málo."

„Takže jsme moc rádi, že máme i pro začátečníky někoho šikovného, kdo jim ten cizí jazyk přiblíží."

Clarysse je v České republice už na téměř ročním pobytu. Jak se ocitla na Broumovsku?
„Jsem tu v rámci evropského dobrovolnického programu, kterou zaštiťuje jedna francouzská organizace. A shodou náhod jsem se dostala sem. Je to program pro studenty mezi bakalářským a magisterským studiem, kteří chtějí na rok odjet a poznat blíže některou ze zemí Evropské unie."

Čtěte také

Jací jsou podle ní čeští studenti? Mají chuť naučit se dobře francouzsky?
„Jako největší rozdíl mezi školským systémem v Čechách a ve Francii vnímám obrovské možnosti kroužků po škole v České republice. Protože ve Francii škola obvykle končí až v podvečer a pokud se chce někdo učit něco navíc a platit si nějaké kroužky, tak to stojí docela hodně peněz."

„Obdivuji vaši síť uměleckých škol a kroužků pro děti. Proto mám pocit, že jsou čeští žáci a studenti možná víc kreativní i sportovně založení, než u nás ve Francii," dodává Clarysse.

Dobrovolnice Clarysse zůstane v České republice do poloviny prázdnin. Broumovské gymnázium se bude snažit získat od nového školního roku dalšího podobného pomocníka.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související