S láskou k Francii a francouzskému jazyku. Je to země vína, sýrů, šampaňského a šarmantních lidí

17. červenec 2017

14. července si ve Francii od roku 1880 pravidelně připomínají dobytí Bastily a mají volný sváteční den. Pojďte se o této krásné zemi také něco zajímavého a pěkného dozvědět. Francie je veliká a rozmanitá země, která nabízí opravdu spoustu možností. Pro milovníky přírody, ať máte rádi moře nebo hory, pro milovníky historie tam je spousta románských a gotických památek. A samozřejmě vyhlášená francouzská gastronomie.

S poznámím Francie nám pomohou dvě dámy z Univerzity Hradec Králové. Odborná asistentka z katedry francouzského jazyka a literatury magistru Michaela Mádlová a Lenka Rýdlová, která na katedře francouzštinu studuje. Co se vám vybaví, když se řekne Francie?
Mně se vybaví naše cesta do Francie, kterou plánujeme na srpen, dovolenou ve Francii. Máme hodně přátel ve Francii a letos jsme se rozhodli navštívit mou bývalou kolegyni z katedry francouzského jazyka a literatury, která žije na jihu Francie, poblíž Saint Tropez. Takže krásný a teplý jih. Provdala se tam, žije tam už víc než 10 let, takže se chystáme za ní. Já mám jih Francie hrozně ráda a velmi doporučuji levandulová pole a jihofrancouzskou kuchyni. Je tam sice spousta turistů, ale dají se najít i kouty, kde jich tolik není. Z jihu Francie budeme ještě pokračovat na západní pobřeží k městu La Rochelle. Moc se těšíme, doufám, že to vyjde.

A co vy Lenko a váš vztah k Francii?
Tak jako každého, myslím si, že gastronomie, to je hned první věc, kterou lidé od Francie očekávají. Hlavně to poznávání chutí. Každý region, to je jiná chuť. Francie je hrozně rozmanitá. Je to veliká země a nabízí opravdu spoustu možností. Pro milovníky přírody, ať máte rádi moře nebo hory, pro milovníky historie tam je spousta románských a gotických památek, opravdu si tam člověk může vybrat. Jednak v té gastronomii, jednak v tom kulturním dědictví, každý si tam vybere to své. Je to země vína, sýrů a šampaňského.

Eiffelova věž v Paříži

Za jak dlouho se člověk dokáže naučit francouzský jazyk? Nebo za jak dlouho jste to zvládly vy?
Já se učím francouzštinu od prvního ročníku gymnázia, takže už spoustu let. Ale chtěla bych vyvrátit jeden předsudek, že je francouzština obtížný a těžký jazyk. Já to slýchám poslední dobou hrozně často. Že to je krkolomný jazyk. Ale je to melodický, libozvučný jazyk. Má svá pravidla, má svůj systém, svoji gramatiku a není to nic záludného. A já opravdu slýchám, francouzštinu se učit nebudu, to je moc těžké. A já jsem úplně proti tomu a už mě to trochu rozčiluje. Francouzština není o nic těžší než třeba španělština, další románský jazyk. Z vlastní zkušenosti to mohu říct. Já doporučuji francouzštinu.

Mohli bychom se u toho francouzského jídla trošku zastavit. Protože Francie, to je skvělá gastronomie. Tak co k ní říct?
K té gastronomii, jak už jsme říkali, každý francouzský region má své specialisty. Ať to jsou v přímořských regionech plody moře, všichni známe určitě rybí polévku la Bouillabaissa. Další, co mě napadá ještě z toho jihu, zeleninový letní pokrm Ratatouille na bázi lilku, cukety, rajčata, papriky, provensálské koření. Tam všude vodí tymián, rozmarýn a právě ta levandule. Jsou tam nádherná levandulová pole.

U Francouzů je jídlo vlastně takový obřad. Oni si to užívají, vychutnávají, jedí dlouho, povídají si. Ne jako u nás, rychle sníst a rychle do práce. Oni to umí, viďte?
Tak když jsou ve všední den v práci, tak také ten oběd není tak dlouhý. Ale pokud je nějaký svátek, tak to je opravdu obřad. Oběd nebo večeře trvá dlouho, povídají si, popíjí víno, to jídlo se skládá z několika chodů. Opravdu je to společenská událost. A na konec sýry. A nesmí chybět sladký dezert. Sladká tečka na konec.

Moulin rouge v Paříži

A co turistické cíle ve Francii? Co Paříž? Tam by člověk asi za týden ani to všechno neobešel a nestihl?
To určitě ne. V Paříži je toho strašně moc a myslím si, že to je hlavní cíl ve Francii. Ale samozřejmě Francie je velmi rozmanitá, je tam hodně historických měst, je historicky bohatá celá Francie. Jsou tam i krásné hory, takže samozřejmě v zimě Alpy, můžete chodit i na vycházky, je tam krásná příroda a lesy. Já doporučuji také město Lyon, to je moc krásné město. Pokud nemáte ještě plány na dovolenou, tak vyrazte do Francie.

Mgr. Michaela Mádlová a Lenka Rýdlová - S láskou k Francii a francouzskému jazyku

A jací jsou Francouzi lidé?
Já mám velmi dobrou zkušenost s Francouzi. Všichni, které já jsem potkala, byli milí a vstřícní. Oni samozřejmě mají hodně rádi, když mluvíte jejich jazykem. Takže když přijedete do Francie a mluvíte francouzsky, tak máte vyhráno.

A jsou pro vás třeba francouzští muži tak šarmantní, jak se o nich říká?
Je pravda, že ten jazyk je takový šarmantní. Je okouzlující, protože to je úplně něco nového, prostě člověk to nezná. Takže ano, jsou určitě šarmantní.

Takže vive, vive la France!
Vive la France, vive la France.

Ať se Francie líbí všem, kteří se rozhodnou do této krásné země zavítat.

autor: jak
Spustit audio