Novou expozici modelů z časopisu ABC uvidíte v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují

4. červen 2021 08:14

V Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují instalovali odborníci nové speciální vitríny. Je v nich umístěná sbírka modelů z časopisu ABC od úplně prvních modelů, které vycházely už v minulém století.

Čtěte také

„Ono je to víc přemýšlení a nalepování, než mlácení kladivem. Jde o jemnou práci, musí se zachovat ta geometrie, aby se dodržely pravé úhly. Je to velice přesná výroba," to je konstatování Maxmiliána Nováka, který se specializuje na výrobu vitrín.

V čem jsou nové vitríny mimořádné?
„Kategorie výstavních vitrín jsou násobně dražší, než komerční vitríny. Mají speciální vlastnosti jako je například uzamykatelnost, prachotěsnost, odolnost proti vniknutí nepovolanou osobou. A používáme také bezpečnostní sklo. Jedná se o lepená skla vybavená fólií, která jednak zamezí zbourání skla, které drží stále pohromadě, a také má tu vlastnost, že filtruje škodlivé složky slunečního záření."

Tak by se zdálo, že se tu budou vystavovat vzácné šperky. Ovšem modely z časopisu ABC jsou také svým způsobem vzácností.

Na to se ptáme Pavla Frydrycha, vedoucího Muzea papírových modelů.
„Samozřejmě se jedná o vzácné věci, protože ABC se pro Čechy stalo vyloženě synonymem papírového modelářství. A tady právě vzniká úplně nová expozice časopisu ABC, kde budeme představovat konstruktéry papírových modelů, kteří s tímto periodikem spolupracovali. Samozřejmě se díky tomu také dotkneme historie papírového modelářství v Čechách."

Čtěte také

Bude tu stát jedna veliká vitrína, která nahradí stávající maličké.
„Dosavadní a provizorní vitríny tady zůstanou. Tam se budeme zaměřovat trošičku jiným směrem, ale bude to pořád expozice ABC. Opravdu tady vzniká velice důstojný prostor. Vitrína má čtyři metry na délku, metr a půl na výšku."

„Kromě toho, že tu budou k vidění papírové modely, tak na protější stěně budeme mít i nějaké historické fotografie například z redakce časopisu ABC nebo portréty jednotlivých autorů modelů," dodává Pavel Frydrych.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují
V době plastů se rádi vracíme k papíru a objevujeme jeho kouzlo a možnosti s ním pracovat. Papír je příroda. A papírové modelářství lidi sdružuje a obohacuje.

Kdo si bude chtít prohlédnout novou expozici časopisu ABC v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují, tak má možnost od letošního června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související