Unikátní sbírku papírových modelů v Muzeu Chalupění v Radči čeká přesun do vhodnějších prostor

23. únor 2020 10:43

Muzeum Chalupění v Radči na Trutnovsku připravuje novou expozici pro papírové modely. Ta současná byla otevřena v loňském roce, ukázalo se ale, že exponáty může  umístění poškodit. V půdním prostoru je totiž velká prašnost a výkyvy teplot. 

Čtěte také

S vedoucím muzea Pavlem Melicharem procházíme dlouhými chodbami bývalého kravína, kde se nyní nachází Muzeum chalupění.
„Procházíme bývalou dojírnou, která spojuje první kravín areálu JZD z roku 1954 s druhým, novějším kravínem, odchovnou mladého dobytka, která byla postavena v roce 1962."

Dnes už ovšem tyto prostory nemají nic společného s dobytkem. Nachází se tady muzeum.
„Tento kravín je rozdělen do dvou hal. V první máme expozici prádelnictví, mandlování a řemesel. V druhé hale je zatím volný prostor. Máme zde provizorně takový depozitář věcí, které se nám už do expozic nevešly. Je to asi 80 metrů dlouhá stájová loď, kterou bychom rozdělili na polovinu. Je to prostřední část objektu, to znamená, že tady je stálá vlhkost, není zde přímé sluneční osvětlení. Tedy vhodný prostor pro naši novou expozici."

Jak to tady bude v budoucnu vypadat?

Momentálně kráčíme po takové děrované podlaze, v betonu jsou udělány díry.
„To je vlastně udělaná betonová gletovaná mazanina, aby se kravičky nesmekaly nepadaly. Tak zde byly vybourány díry. Tuto podlahu asi ponecháme jako předmět doličný, jak to tady vypadalo. I s cihlovými stájovými odděleními."

Čtěte také

A Pavel Melichar hned doplňuje, jak tedy bude nová expozice muzea v těchto prostorách vypadat.
„Vnitřní prostor je zatím jen obílen a spraven. Štukové omítky a nějaké sloupy. My bychom sem potřebovali zavést samozřejmě elektřinu, zakoupit skleněné vitríny a do nich přesunout naši ojedinělou sbírku papírových modelů z časopisu ABC."

Tato expozice byla otevřena nedávno a je pod střechou. Jaký je tedy problém v jejím umístění?

„Dostali jsme tyto papírové modely v krabicích. Léta jsme je měli zadělané na půdě. Potom jsme to už nevydrželi a otevřeli jsme je. Jsou tam volně ložené. Ovšem podkroví je malé, je tam určitá prašnost, změny vlhkosti i teplot. Není to opravdu ideální prostor pro takovou expozici," dodává Pavel Melichar.

Spolek Chalupění
sdružuje od roku 2002 členy a dobrovolníky, kteří se zajímají o kulturní památky, historii, tradici a vzhled krajiny pod Jestřebím horami i okolí a chtějí se podílet na záchraně a oživení těchto hodnot. Hlavní jeho náplní je budování Muzea zemědělství a lidové kultury v Radči.

Pokud se Muzeu Chalupění v Radči na Trutnovsku podaří získat finanční prostředky ve výši 200 tisíc korun, práce by mohly být zahájeny v dubnu. Expozice by tak mohla být pro návštěvníky přístupná od letošního léta.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související