Úpice nabídne zájemcům o historii novou naučnou stezku. Provede vás po místech paměti

10. březen 2019 10:51

Město Úpice na Trutnovsku bude mít novou naučnou stezku. Navazuje na tu stávající z roku 2011, rozšíří ji o několik panelů s mnoha informacemi a fotografiemi. Pro podrobnosti zašla za ředitelkou úpického muzea a spoluautorkou textů Janou Nešněrovou reportérka Jana Házová.

Město Úpice mělo v minulosti svoji naučnou stezku. Ovšem ta již potřebovala obnovit. A to se právě teď podařilo a naučná stezka bude otevřena v novém kabátě.

Po víc než deseti letech končí v Úpici opravy jedné z nejstarších budov na Trutnovsku

Zrekonstruovaná Dřevěnka v Úpici

První oficiální zmínka o unikátní stavbě z neotesaných klád, tzv. Dřevěnky, je z roku 1559. Za její obnovu město i s pomocí nejrůznějších dotací zaplatilo víc než 18 milionů korun. Jednu z nejstarších budov na Trutnovsku jsme si ještě před jejím slavnostním otevřením prošli.

„Přesně tak. Došlo k tomu, že bude otevřena nová historická naučná stezka. A nejen co do kabátu, ale i co do obsahu. Protože tu stávající město Úpice zásadním způsobem přepracovalo a také rozšířilo," říká Jana Nešněrová.

A hned doplňuje, v čem bude vlastně naučná stezka především nová: „Snažíme se přiblížit současnému trendu. Kdy dostávají svůj prostor QR kódy, vznikají nové webové stránky na kterých bude fungovat turistická hra. A v neposlední řadě je třeba zdůraznit, že historická naučná stezka městem se rozdělí na dva okruhy, na vnitřní městský okruh a vnější."

Co se člověk na takové naučné stezce dozví zajímavého?
„My doufáme, že se především dozví nové věci, zajímavosti, záležitosti, které návštěvníka města obohatí. Pokud jde o ten vnitřní okruh, tak se jedná o 27 zastavení u významných objektů."

Zrekonstruovaná Dřevěnka v Úpici

Odkud bude nová stezka vycházet? Kde bude začínat?
„Stezka bude začínat u nového infocentra, které město Úpice otevírá současně s historickou naučnou stezkou. A z tohoto výchozího bodu projde návštěvník městem trasou právě po významných stopách v minulosti v našem městě, nebo po místech paměti, jak rádi říkáme. Tedy zájemce se podívá nejen k muzeu nebo na Dřevěnku, ale například také k domu, kterému se v Úpici říkalo Hvězdárna. A není to ta naše skutečná hvězdárna."

Muzem Chalupění v Radči u Úpice má několik nových expozic. A chce vystavit papírové modely

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů

V muzeu Chalupění v Radči u Úpice se v letošním roce hodně stavělo. Přibylo několik oddělení, nově si mohou exponáty prohlížet i vozíčkáři. Vedoucího muzea Pavla Melichara se na podrobnosti zašla zeptat reportérka Jana Házová. 

Co je to za zvláštní stavbu, že se jí přezdívalo Hvězdárna?
„Je to Schulzova vila. Jde o dům, ve kterém se otiskla taková ne úplně pěkná část úpické historie. V tomto domě byli soustředěni všichni úpičtí židé před svým transportem do Terezína."

V jaké fázi se nachází naučná stezka v současné době? Co se kolen ní teď děje?
„Návštěvník, který dnes do Úpice zavítá, tak už může vidět nové informační tabule na objektech interního okruhu. Vnitřní okruh je tedy již osazený. A vnější okruh se osazuje informačními tabulemi právě nyní," doplňuje Jana Nešněrová.

Nová naučná historická stezka bude v Úpici slavnostně otevřena 22. března ve zdejší Dřevěnce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související