Úpice vychovala mistra světa v silovém trojboji. On teď podporu vrací městu jako starosta

13. listopad 2018

Postupně vám v našem vysílání představuje nové nebo staronové starosty, kteří v našich městech a obcích po letošních komunálních volbách usedli do svých křesel na radnicích a obecních úřadech. Dnes budeme pokračovat v šestitisícové Úpici na Trutnovsku, kde mají nového starostu, úspěšného sportovce a několikanásobného mistra světa v silovém trojboji a benchpressu Petr Hrona.

Co vás přivedlo do politiky? Člověka tak sportovně založeného jako jste vy?
Největší impuls bylo to, že mi Úpice pomohla ve sportovní kariéře, podporovala mě finančně na závodech. Takže to byl takový první impuls to městu trochu vrátit. Začal jsem pracovat ve sportovní komisi, nabídl jsem se a tím to všechno začalo.

Když posloucháte, že se lidé bojí chodit po městě, tak si říkáte, že je něco špatně. To byl impuls pro vstup do politiky.
Petr Hron, starosta Úpice

Vy jste se stal zastupitelem města už před čtyřmi lety, kdy jste také kandidoval za sdružení Žít v Úpici, které, ač tehdy zvítězilo, skončilo tenkrát v opozici. V čem bylo dobré ty čtyři předešlé roky strávit v opozici? Naučil jste se tam něco za ta léta?
S odstupem času to vůbec nevidím, že to byla prohra, že jsme skončili v opozici. Naopak, pro mě to byla velká zkušenost. Naučil jsem se, jak město funguje, vyjednávat s partnery. Tedy pro mě to byla velká zkušenost.

Několikanásobný mistr světa v silovém trojboji a benchpressu Petr Hron, starosta Úpice

Jak těžce nebo lehce se u vás v Úpici teď po komunálních volbách v říjnu vyjednávala a rodila nová vládnoucí koalice? Vaše vítězné sdružení Žít v Úpici poměrně rychle našlo společnou řeč s hnutím ANO, Úpickými patrioty a také Volbou pro město. Tak to bylo snadné?
Dá se říct, že tentokrát ano. Protože s hnutím ANO jsme spolupracovali už minulé volební období. Máme prakticky stejný volební program a kluci z ANO nás vždy podporovali, já jsem se na ně mohl vždy spolehnout. Tedy tam žádný problém nebyl. A potom mám chyběl ještě alespoň jeden partner, abychom měli většinu. Má vize byla, že bych měl rád větší koalici, chtěl jsem ji sestavit i s ODS. Bohužel tam jsme se nedohodli. Proto jsme oslovili Úpičáky a Volbu pro město. A řekl bych, že jsme se rychle a bez problému dohodli na průsečíku programů.

Po víc než deseti letech končí v Úpici opravy jedné z nejstarších budov na Trutnovsku

Zrekonstruovaná Dřevěnka v Úpici

První oficiální zmínka o unikátní stavbě z neotesaných klád, tzv. Dřevěnky, je z roku 1559. Za její obnovu město i s pomocí nejrůznějších dotací zaplatilo víc než 18 milionů korun. Jednu z nejstarších budov na Trutnovsku jsme si ještě před jejím slavnostním otevřením prošli.

Teď tedy máte pohodlnou většinu 8 křesel v 13členném zastupitelstvu.
Přesně tak.

Co vás jako občana, jako člověka, který v Úpici žije, nejvíc trápilo? Protože i to bývá motivací pro vstup do politiky, člověk chce něco změnit.
Takovým hlavním impulsem bylo, že jsem poslouchal od lidí, jak se bojí chodit po městě, protože v Úpici máme spoustu nepřizpůsobivých občanů díky sociálnímu podnikání v bydlení. To byl hlavní impuls. Když posloucháte, že se lidé bojí chodit po městě, tak si říkáte, že je něco špatně.

Jak ve sportu, tak v politice potřebujete tým, který vám pomůže.
Petr Hron, starosta Úpice

Jak tedy udělat z Úpice bezpečnější město? Protože ten problém opravdu vzniká hlavně díky obchodníkům s chudobou, kteří spekulují s byty pro sociálně slabé nebo nepřizpůsobivé občany. Tak, kde najít řešení?
V tuto chvíli Úpice investovala do bezpečnosti asi 600 000 korun ročně, což mi přijde docela hodně směšné, protože jiná města investují miliony do bezpečnosti svých občanů. Tedy první věc byla v minulém zastupitelstvu, kde jsme všichni schválili vybudování kamerového systému. Máme momentálně už v Úpici 10 kamer, které sleduje jak státní, tak městská policie v Trutnově, protože my si najímáme městskou policii. A teď už je asi doba, kdy bychom si měli zřídit vlastní městskou policii, aby ji starosta a zastupitelé mohli řídit.

Několikanásobný mistr světa v silovém trojboji a benchpressu Petr Hron, starosta Úpice

Co pro vás osobně znamená usednout do křesla starosty? Přemýšlel jste o tom?
Ano, byla to velká výzva. A hlavně jsem s tím už do toho šel, protože jsem chtěl pomoci. A měl jsem docela velkou podporu, protože to není jen o mé osobě. Žít v Úpici je tým, který mi nesmírně pomáhá, bez nich bych toho nikdy nedosáhl. Jak ve sportu, tak v politice potřebujete tým, který vám pomůže.

Vy jste několikanásobný mistr světa v silovém trojboji a v benchpressu, takže silák s činkami. Můžete připomenout vaše největší úspěchy?
Jsem několikanásobný mistr republiky v benchpressu i v silovém trojboji. Jsem trojnásobný po sobě jdoucí mistr světa v benchpressu a jsem mistr světa v silovém trojboji.

Hrozně rád pomáhám lidem. Říká mistr Evropy v benchpressu, hradecký policista Patrik Till

Patrik Till ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Celých 200 kilogramů dokázal zvednout na mistrovství Evropy ve francouzském Nancy nstržm. Patrik Till, občanským povoláním policista sloužící na Pohotovostním a eskortním oddělení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Zlato v benchpressu získal už podruhé.

Kdo vás přivedl ke sportu a do posilovny? A byly předtím ještě nějaké jiné sporty?
Ano, sportu bylo hodně. Protože tatínek mě od mládí vedl ke sportu. Takže jsem samozřejmě hrál fotbal, jako každý kluk. Ale těch sportů bylo víc. K posilování mě na základní škole přivedl jak můj soused, tak fenomén, který přivedl asi miliony lidí do posilovny a to byl Arnold Schwarzenegger. To byl fenomén, který mě k tomu přivedl.

A možná i další fenomén Jiří Ondráček, kterého jste potom potkal, což je také velký silák a několikanásobný rekordman.
Ano, je to obrovská osobnost. Jsem moc rád, že s panem Ondráčkem spolupracuji, poslouchám ho opravdu na slovo, protože si myslím, že každý vrcholový sportovec musí mít svého trenéra. Vždy se mi vyplatilo jej poslouchat a za své výkony mohu poděkovat jen jemu.

Několikanásobný mistr světa v silovém trojboji a benchpressu Petr Hron, starosta Úpice

Co z toho sportu se dá přenést do politiky? Nebo co v politice z toho sportu podle vás chybí? Protože sport je o férovosti, tam jsou jasné výsledky, nedá se nic ošidit. V politice to bývá občas trošku jinak.
To bývá, ano, ale je pravda, že jsem měl strašnou kliku už na učitele na základní škole, kde mě vychovávali v duchu sportu fair play. Takže je pro mě důležité být rovný a chovat se fair play. Samozřejmě v politice narazíte na lidi, kteří se tak nechovají, ale s tím se prostě musím poprat. Je to výzva, jsou to překážky, s kterými je zapotřebí se poprat.

A když budou lidé chtít nebo potřebovat s vámi mluvit a řešit nějaký problém osobně? Dveře do vaší kanceláře budou otevřené?
Určitě. Ke mně jsou pořád dveře otevřené, vůbec se tomu nebráním. Jsem rád, když se lidé přijdou zeptat. Je to lepší, než když se vedou nějaké řeči a fámy. Já mám rád, když si můžu z očí do očí o tom povídat.

Několikanásobný mistr světa v silovém trojboji a benchpressu Petr Hron, starosta Úpice

Budou mít u vás v kanceláři také své místo činky? Nebo je budete muset na nějakou dobu odložit?
Abych pravdu řekl, už letos se Mistrovství světa v Trnavě na Slovensku skloubilo s volbami.

Jak to tam dopadlo?
Vyhrál jsem, stal jsem se mistrem světa, ale byl to můj nejhorší výkon na Mistrovství světa. Protože přeci jen to povolební vyjednávání, ty volby mě stály nějaká kila. Když chcete vrcholově sportovat, tak musíte mít na ten výkon čistou hlavou, což v tomto případě moc nejde. Takže se obávám, jestli to půjde dál skloubit. Troufám si ale říct, že asi ne.

Takže na chvíli odložíte sportovní kariéru.
Budu to muset odložit.

Ale je to výjimečný sport, protože se k němu člověk zase může klidně třeba po čtyřech letech, když bude chtít, vrátit a dělat ho znovu na vrcholové úrovni. Je to tak?
Určitě cvičit nepřestanu, na to si prostě čas musím najít. A jako sportovec si umím organizovat čas. Takže se toho nebojím.

Petr Hron ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Říká nový starosta Úpice Petr Hron. Moc děkuji za rozhovor, ať se vám daří v čele radnice stejně dobře, jako ve sportu.
Děkuji, na shledanou, přeji hezký den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související