V Úpici se střílelo v jednom z barů, podle policie se ale bezpečnostní situace ve města zlepšila

14. červenec 2015

Pojďte se s námi podívat do Úpice, šestitisícového města nedaleko Trutnova. Podle policejních statistik tam v poslední době výrazně klesla kriminalita, řada místních se tu přesto bezpečně necítí. Nedávno se tam dokonce v jednom z barů střílelo.

„Chtěli do pet lahve pivo. Já jsem je odmítla obsloužit, protože před rokem už tady s nimi byl incident, kdy nám vyhrožovali zabitím," popisuje začátek nepříjemného konfliktu s dvojicí hostů provozovatelka jednoho z úpických barů Dagmar Benešová.

A pokračuje ve vyprávění: „Odešli, ale po pěti minutách se vrátili, začali provokovat hosty a vznikla nějaká menší šarvátka. Znovu odešli, ale zpátky už se vrátili se sekyrou a začali ohrožovat hosty na životě. Tak jsem musela použít plynovou zbraň s pepřovejma nábojema."

V tu chvíli už na místo přijeli policisté a oba útočníky zadrželi.

Potvrzuje to mluvčí trutnovské policie Šárka Pižlová, podle které měli oba zadržení v krvi víc než dvě promile alkoholu: „Jeden z nich držel v ruce sekyru a druhý nůž. Policisté pachatele na místě zajistili a převezli je na protialkoholní záchytnou stanici."

Čtěte také

V nejbližších dnech tak policisté sdělí pachatelům podezření ze spáchání přečinu výtržnictví a nebezpečného vyhrožování, za to mohou jít do vězení až na tři roky.

Policie přitom bezpečnostní situaci v Úpici dlouhodobě řeší, nedávno navýšila počet sloužících policistů a mnohem více začala využívat kamerový systém.

Podle statistik tak kriminalita v Úpici klesá

Šárka Pižlová porovnává čísla za první polovinu loňského a letošního roku: „Z původních 160 trestných činů jsme v současné době na pětadevadesáti trestných činech, to je pokles o 41 procent. Do současné doby kolegové objasnili 74 procent trestných činů."

Plynová pistole

Mnohem méně nahlášených konfliktů potvrdili Českému rozhlasu nezávisle na státní policii také strážníci trutnovské městské policie, kteří v Úpici pravidelně hlídkují.

Jenže podle napadené barmanky Dagmar Benešové jsou statistiky zavádějící, část lidí prý přestala některé věci nahlašovat: „Lidi se spíš bojí mluvit, protože je jim vyhrožováno z té strany, co je napadá. Že půjdou po jejich rodinách."

Situaci v podkrkonošské Úpici budeme ve vysílání i nadále sledovat.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio