Po víc než deseti letech končí v Úpici opravy jedné z nejstarších budov na Trutnovsku

4. červenec 2018 10:10

První oficiální zmínka o unikátní stavbě z neotesaných klád, tzv. Dřevěnky, je z roku 1559. Za její obnovu město i s pomocí nejrůznějších dotací zaplatilo víc než 18 milionů korun. Jednu z nejstarších budov na Trutnovsku jsme si ještě před jejím slavnostním otevřením prošli.

S Martinou Šrejberovou, vedoucí odboru majetku Městského úřadu v Úpici, stojíme přímo před zrekonstruovanou Dřevěnkou. Už nepřipomíná ruinu, jako v předchozích letech. Je to nádherná roubená stavba.

„Jsme rádi, že se vám líbí. A budete první veřejnost, která opravenou Dřevěnku uvidí i zevnitř," zve k prohlídce Martina Šrejberová a odemyká vstupní dveře. Vcházíme do první přízemní místnosti. Jsou tu krásná kachlová kamna.

„Tady se nacházíme v multifunkčním sále, kde by se měly konat přednášky, kurzy paličkování a háčkování. Možná i košíkářství. Kachlová kamna máme nově postavena, ta původní se nám nezachovala. Ale jsou plně funkční. Takže doufáme, že toho třeba paní ředitelka muzea využije a když potom dělají vánoční výstavu a pečou cukroví, že v nich možná něco napečou."

Zrekonstruovaná Dřevěnka v Úpici

„V další místnosti bude infocentrum. Tady bude obsluha celého objektu, která bude schopná podávat o Dřevěnce informace. Nejen o její historii, ale třeba i o průběhu její rekonstrukce. Pokud to bude někoho zajímat."

Na půdu se podívat nepůjdeme, tak jsou čerstvě natřené schody. Ale vstupujeme do prvního patra.

Interiér zrekonstruované Dřevěnky v Úpici

„Tady byla původně obytná kuchyň a vedle obývací pokoj. Takže výstavní expozice, která by tu měla být umístěna, by měla veřejnosti přiblížit, jak to dříve v těchto obydlích vypadalo."

V interiéru Dřevěnky se bude snoubit historie a tradice se současnými technologiemi

Při více než 10 let trvající rekonstrukci a modernizaci se město snažilo zachovat veškeré tradiční prvky původního interiéru. Přesto zde budou i současné technologie. Tedy například televizní obrazovky, audio point nebo i wifi. Návštěvníci budou mít možnost připojit se na internet a ocitnout se v 21. století.

Interiér zrekonstruované Dřevěnky v Úpici

„Poběží informační smyčka v televizích, které tady budou umístěny. A v neposlední řadě se bude určitě promítat prostřednictvím projektoru na plátno, například při workshopech a dalších alcích," popisuje novinky Martin Hofman, správce informačních technologií Městského úřadu v Úpici.

Dřevěnka je zatím stále ještě pro veřejnost uzavřena. Slavnostní otevření město naplánovalo na sobotu 21. července.

Slavnostní otevření zrekonstruované Dřevěnky v Úpici
autoři: Milan Baják , Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související