Poslední roubená škola na Hradecku se přestěhuje do skanzenu

24. září 2010

Více než 200 let stará roubená škola ve Všestarech na Královéhradecku, která je poslední dochovanou roubenou školou v regionu, nezanikne. Přestěhuje se do skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Rozebírání stavby začalo právě v těchto dnech. Vzácné stavbě ještě donedávna hrozil zánik. Pozemek, na němž stavba dosud stojí, chtějí jeho majitelé využít jinak. S bezplatným předáním chalupy k rozebrání sice souhlasili, peníze na její demontáž a přesun do skanzenu ale dlouho chyběly.

Provozovatelům skanzenu v Krňovicích ve spolupráci se Společností ochránců památek ve východních Čechách se nyní podařilo peníze získat, a to od nadačního fondu T-Mobile a všestarské radnice. Demontáž a převoz stavby mají podle předběžných odhadů stát 120.000 korun.
"Stavba se začala rozebírat od střechy, každý trám dostane své číslo, podle kterého se dům opět sestaví dohromady. Poškozené části, kterých není mnoho, nahradí repliky," řekl předseda Společnosti ochránců památek ve východních Čechách Jiří Němeček.
V původně doškové chalupě ve Všestarech, která je nyní jedinou dochovanou roubenou školou z 18. století v regionu, se učilo už v roce 1767. Postavena ale byla pravděpodobně dřív. Předposlední roubená škola stávala v Libranticích, kde byla asi před třemi lety zbořena.

Spustit audio