Vyrazí unikátní zvonička z 18. století v Maršově u Úpice na cestu k nedalekému kopci?

3. duben 2017

Přestěhovat unikátní budovu zvoničky na jiné místo. Právě o tenhle netradiční krok se pokouší v Maršově na Trutnovstu. Zvonička z roku 1753 totiž stojí na soukromém pozemku a je tak veřejnosti nepřístupná. Obec ji proto chce nechat rozebrat a postavit o kus dál.

„Ke zvoničce se nemůžeme dostat, protože je všude plno sněhu. Nikdo tady nechodí, nemůže se sem ani dostat, protože by musel jít přes soukromý pozemek," s nezávislou starostkou Jitkou Vítkovou jsme se zastavili několik metrů od zvoničky.

Blíž se běžný člověk nedostane.

Unikátní stavbu navíc není od hlavní silnice téměř vidět, kvůli později postavené škole.

Čtěte také

A právě to jsou dva hlavní důvody, proč chce vedení obce zvoničku přesunout: „Zvoničku přestěhujeme asi o 500 metrů, na vyvýšený kopeček. Nad požární nádrž."

O stěhování rozhodovali místní občané

O tom, jestli zvoničku přestěhovat, rozhodovali samotní obyvatelé. Vedení obce je obcházelo s dotazníkem. Z dvou stovek místních bylo proti jen sedmnáct.

V Maršově u Úpice plánují netradiční věc. Chtějí přestěhovat unikátní zvoničku z 18. století

„Určitě nejsem proti. Mně by se to tady líbilo, bylo by to blízko u baráku, viděl bych na to a uslyším klekání v sedm hodin. Budu jen pro a budu rád," říká Josef Machač, který žije v domku na okraji Maršova.

Ne všichni ale souhlasí s přesunem kapličky. I některé úřady jsou proti

Se stěhováním naopak nesouhlasí Jiří Bejr. Podle něj by budova, která je prohlášená za kulturní památku, měla zůstat tam, kde je, tedy zhruba uprostřed obce: „Pokud chtěli vybudovat něco takového, bylo by jednodušší postavit repliku. To je historická věc a ve vesnici by se s historickými věcmi nemělo hýbat."

A podobný názor má i památková inspekce.

Podle ní je souhlasné stanovisko, které obec získala od Krajského úřadu Královehradeckého kraje v rozporu s právními předpisy, například Úmluvou o ochraně architektonického dědictví Evropy.

Ministerstvo kultury tak zahájilo přezkumné řízení a teprve po něm se o osudu 260 let staré budovy rozhodně.

autor: baj
Spustit audio