Muzem Chalupění v Radči u Úpice má několik nových expozic. A chce vystavit papírové modely

28. prosinec 2018 10:03

V muzeu Chalupění v Radči u Úpice se v letošním roce hodně stavělo. Přibylo několik oddělení, nově si mohou exponáty prohlížet i vozíčkáři. Vedoucího muzea Pavla Melichara se na podrobnosti zašla zeptat reportérka Jana Házová. 

Procházíme se po nově nainstalovaných bezbariérových cestách, které jsou novinkou letošního roku. Tím se dostáváme k tomu, co se vše letos povedlo v muzeu Chalupění u Úpice vytvořit.

V Muzeu chalupění v Radči na Trutnovsku hledají starou krásu a nachází nový užitek

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů především z oblasti zemědělství. Prohlédnete si tam ale také krejčovskou dílnu našich babiček, dětské hračky ze začátku minulého století nebo třeba expozici prádelnictví. Většina historických předmětů se do tohoto muzea dostala z půd nebo garáží starých domů a mnohdy tomu také odpovídal jejich špatný stav. 

„Zaměřili jsme se na vozíčkáře, protože jsme tu měli velkou návštěvní skupinu invalidů a narazili jsme na určité bariéry. Tedy pro ně jsme vybudovali takové nájezdy a sjezdy. S vozíkem tak nyní mohou projet zemědělskou expozicí a také expozicí řemesel až do hračkárny U Pejska a Kočičky. Mohou projet kolem přádelnictví a tkalcování po těch bývalých roštech. Tedy to je takový náš přínos pro bezbariérovost muzea," říká Pavel Melichar.

Muzeum má také novou střechu, tu původní odnesla vichřice

Zaměřme se teď ale na expozice. Je tu nová expozice prádelnictví, kde návštěvníci uvidí staré pračky, také spoustu prádla na prádelních šňůrách.

Čtěte takéSpolek Chalupění

„Ano, to je novinka letošního roku. V druhém objektu bývalého kravína jsme stavebně dokončili polovinu interiéru, kde jsme mohli letos i elektricky napojit velké obecní mandly. Takže je můžeme ukazovat v provozu. A potom jsme v té druhé části přesunuli expozici truhláře, různé obráběcí stolice, násady košťat, různé střešní šindele. A máme sem přesunutou i expozici ševce," vysvětluje Pavel Melichar.

A co chystá muzeum za novinky v roce 2019? Co nového uvidí návštěvníci?

„Chtěl bych vám ukázat střední loď onoho bývalého kravína, kde doděláváme zednické práce. A do další čtvrtiny objektu, která je již nyní zednicky opravená a vymalovaná, jsou tu natřeny sloupy a jde o vnitřní halu bez oken, kde je určitá stálost vlhkosti i světla, bychom chtěli umístit papírové modely. Jde o velkou darovanou sbírku pana Miroslava Kopeckého. On vytvořil asi 87 papírových betlémů a vystříhal na 350 papírových modelů z časopisu ABC. Sbírku máme zatím deponovanou ve skladu a čekáme, až budeme mít vhodné prostory na její ukázky," doplňuje Pavel Melichar.

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů

Další část muzea Chalupění bude tedy zpřístupněna pro návštěvníky během příštího roku. 

Spustit audio

Související