V Muzeu chalupění v Radči na Trutnovsku hledají starou krásu a nachází nový užitek

7. duben 2018

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů především z oblasti zemědělství. Prohlédnete si tam ale také krejčovskou dílnu našich babiček, dětské hračky ze začátku minulého století nebo třeba expozici prádelnictví. Většina historických předmětů se do tohoto muzea dostala z půd nebo garáží starých domů a mnohdy tomu také odpovídal jejich špatný stav. 

Aby byly exponáty pěkné a pokud možno i funkční, o to se stará několik místních řemeslníků. S vedoucím muzea Pavlem Melicharem se na ně zašla podívat reportérka Jana Házová.

Čtěte takéSpolek Chalupění

V muzeu se už pilně pracuje. „Ano, měli jsme zimní přestávku. Ale už zase pilně pracujeme, připravujeme expozice, uklízíme a hlavně restaurujeme a konzervujeme nové i stávající stroje. Abychom je mohli veřejnosti opět ukázat v plném provozu a v plné kráse," vysvětluje Pavel Melichar.

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů

Za rohem je slyšet bruska. Tak se tam pojďme podívat.

„Ano, jeden z pracovníků naší konzervátorské dílny tady v muzeu Josef Plíšek právě opravuje jeden z exponátů," říká Pavel Melichar.

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů

„Vyrábím železné nájezdy pro invalidy, aby mohli s těmi vozíky pokračovat dál v prohlídce," upřesňuje Josef Plíšek.

A Pavel Melichar jej doplňuje: „Chtěli bychom právě invalidním osobám více zpřístupnit naši expozici."

Dávají se dohromady exponáty, které se budou vystavovat. Tak, aby byly plně funkční.

V Muzeu chalupění v Radči u Úpice jsou tisíce exponátů

„Tady je starý funkční brus. Kolega zprovoznil unikátní brusku na listové pilky. Krásně to brousí a funguje. Je to pěkně postaru na kliku," ukazuje František Červeňák.

A doplňuje: „Klidně necháme ty věci v takovém starém otlučeném stavu. Protože mají krásnou starou patinu. A je to mnohdy hezší, než nově natřený stroj."

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.