Lidé na zimu opouští chaty a chalupy. Ty se pak často stávají terčem zlodějů

29. září 2017

Policisté proto nyní vyráží do terénu a chaty a chalupy kontorolují. Zajímá je hlavně, jak objekty lidé zajistili před případnou nezvanou návštěvou. Majitelé by měli veškeré cenné věci, nářadí a elektroniku odvést. Během podzimu a zimy jičínští policisté řeší desítky vykradených letních obydlí.

Policista Josef Kordík z Nové Paky právě dorazil do chatové oblasti na Pecce. S kolegyní vystoupili z automobilu a míří k první chalupě.

„Jedno okno v pořádku, další okno je v pořádku. Přicházíme ke vstupním dveřím. Vezmeme za kliku. Je to v pořádku, je zamčeno. Oblédneme dveře, jsou nenarušené a nepoškozené," říká Josef Kordík.

V ruce drží lístečky a dává je na kliku u dveří. Z jakého důvodu?

„Je to vlastně prevence těm majitelům, aby věděli, že tady policie byla. A mají tady také základní informace o tom, aby si ten objekt řádně zabezpečili," vysvětluje Josef Kordík.

Čtěte také

Společně s policejní hlídkou přicházíme k druhému objektu. Chata na první pohled vypadá, že je již zazimovaná a opuštěná.

„Druhý objekt jsme také obešli kolem dokola, dvěře jsou neporušeny, okna taktéž, takžě objekt je v pořádku," říká Josef Kordík.

Policisté při procházení rekreačními oblastmi kontrolovali zabezpečení chat

Paní Věra na své chalupě tady na Pecce ještě zůstává. Jak bude u ní vypadat to zazimování?

„Zadělané okenice a zamčeno. Protože my máme takovou chaloupku, ve které nic moc nemáme," říká paní Věra.

A Aleš Brendl, mluvčí jičínské policie, ji doplňuje: „Bylo by ještě lepší, ten objekt zabezpečit daleko víc než máte. V první řadě doporučujeme zajistit vchodové dveře a okna, včetně střešních a sklepních. To je velice důležité. Lidé velice často věnují pozornost základním oknům, ale zapomínají na ty sklepní, případně i střešní, kudy se dá do toho objektu také vniknout."

Pokud se zloději do chat a chalup dostanou, co je nejvíc zajímá? Co se nejvíc ztrácí?

„Nářadí, elektrické sekačky, motorové sekačky, pily. Případně vybavení samotné chaty. Ať už obrazy, nebo další věci, které chalupáři na chatách zanechávají," říká Aleš Brendl.

Policie vytipovaná místa, tedy hlavně chatové oblasti, budou hlídat v průběhu celé zimy.

Spustit audio