V nejstarší dřevěné stavbě v Úpici jsou k vidění historické kočárky. Mezi nimi i vzácná „princeska“

14. duben 2019 09:51

Secesní kočárek z roku 1905 nebo bohatě zdobená „princeska", tedy kočárek s vysokým podvozkem ozdobený krajkami, kterému se také říkalo promenádka. Tyto a mnohé další historické kočárky jsou nově k vidění v úpické Dřevěnce. 

Do nejstarší městské roubené stavby kočárky nedávno přestěhovala majitelka unikátní sbírky Lidmila Krejcarová. Sbírá je už třicet let a většinu z nich dokonce osobně restauruje.

Po víc než deseti letech končí v Úpici opravy jedné z nejstarších budov na Trutnovsku

Zrekonstruovaná Dřevěnka v Úpici

První oficiální zmínka o unikátní stavbě z neotesaných klád, tzv. Dřevěnky, je z roku 1559. Za její obnovu město i s pomocí nejrůznějších dotací zaplatilo víc než 18 milionů korun. Jednu z nejstarších budov na Trutnovsku jsme si ještě před jejím slavnostním otevřením prošli.

„Tak tady máme ty nejstarší kočárky. První je z roku 1895, ten je ještě na loukoťových kolech. A potom jsou to již ony takzvané promenádky," usmívá se Lidmila Krejcarová.

Je tu vidět deset historických kočárků, když počítáme i jeden malý v roku určený pro panenky. Ale to rozhodně není celá sbírka paní Lidmily. Další exponáty jsou na půdě.

Který ze všech kočárků paní Lidmily je ten nejzvláštnější a nejvzácnější?
„Tato bílá princeska."

Do nejstarší roubené stavby v Úpici se přestěhovala unikátní sbírka kočárků Lidmily Krejcarové

Kočárky jsou v úžasném stavu. Opravdu stačí jen vložit miminko a vyrazit na nějakou procházku.
„To byl můj záměr. Abych kočárky dala vždy do takového stavu, aby v něm mohlo dítě ležet. Především se musí udělat nové nátěry a nová bouda. Ošetřit kovové části. Ale kočárky jsou natolik stabilní, že s nimi klidně projedete celou Úpici."

Úpice nabídne zájemcům o historii novou naučnou stezku. Provede vás po místech paměti

Grafická příprava a samotná výroba jednoho z osmi panelů nové naučné stezky pro město Úpice

Město Úpice na Trutnovsku bude mít novou naučnou stezku. Navazuje na tu stávající z roku 2011, rozšíří ji o několik panelů s mnoha informacemi a fotografiemi. Pro podrobnosti zašla za ředitelkou úpického muzea a spoluautorkou textů Janou Nešněrovou reportérka Jana Házová.

Jdeme se podívat i na druhou část expozice. Vyšplhali jsme do nejvyšší části, na půdu úpické Dřevěnky. Ta je celá zarovnaná kočárky. Kolik jich je tady k vidění?
„Celkem jich tu je asi 60. To je kompletní má sbírka. Tady jsou košatiny, ten je ze štípaného proutí, nebo-li z takzvaných šén. A potom jsou tyto kočárky prošívané, které byly oblíbené zejména v 50. letech minulého století."

Přecházíme na druhou stranu půdy a tam je opět kočárek. Ten je ovšem v takovém stavu, že by si jej možná leckdo ani nevšiml, nebo by jej odvezl rovnou do starého železa. Jde o starou dřevěnou konstrukci s rezavým kovem a potrhanou boudičkou.

Do nejstarší roubené stavby v Úpici se přestěhovala unikátní sbírka kočárků Lidmily Krejcarové

„Je zapotřebí to ošetřit novým nátěrem. Dvě stejná kolečka mám, ale potom má dvě a to je každé jiné. Tak čekám, až seženu jedno nebo druhé. Bouda je původní voskované plátno. Je úplně zteřelé a ztvrdlé, to se nedá použít. Ale udělám podle toho střih a vyrobím novou, z koženky," usmívá se Lidmila Krejcarová.

Sbírka kočárků a panenek je natrvalo umístěna v úpické Dřevěnce. Ta je pro veřejnost otevřena celoročně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související