V Polici nad Metují vystavují víc než 600 panenek. Některé nerozeznáte od skutečných dětí

25. březen 2018 09:55

V Polici nad Metují si nově můžete prohlédnout stálou výstavu panenek. Uvidíte skutečné unikáty, například panenky víc než metr třicet vysoké, nebo takové, které na první pohled nerozeznáte od skutečného dítěte. 

Majitelka panenek Hedvika Holzknechtová je sbírá desítky let a protože se o jejich krásu chce podělit i s ostatními, vytvořila na náměstí stálou expozici. Zašla se tam podívat i reportérka Jana Házová.

Stojíme na začátku výstavy, hraje nám tady k tomu hudba. A dokonce nás tu někdo vítá. Ale mluví anglicky.

V Polici nad Metují vystavují víc než 600 panenek

„To je z Ameriky. Takže mluví anglicky. A tihle jsou zase z Police nad Metují. Paní si skočila na nákup, tak oni tady na ni čekají Když přijdou dospělí s dětmi, tak si tu mohou i hrát. Stavebnice tedy mám, omalovánky, modelínu, všechno možné. Autíčka, panenky. Takže ten přední prostor je k tomu, aby si tu děti hrály," vysvětluje Hedvika Holzknechtová.

Jdeme dozadu, kde je samotná výstava. A vidíme jednu opravdu velikou panenku. „Ta má 130 centimetrů, je to Šípková Růženka. Ona má růžové oblečení, ale já jí je převlékám. Takže dnes má zelené šaty. A vedle ní stojí Leontýnka. Mám všelijaké panenky. Mám cikánku, vietnamku, asiatku, míšenku. Všechno možné. Také indiánku. Všechno se tady najde," říká Hedvika Holzknechtová.

V Polici nad Metují vystavují víc než 600 panenek

Kde se všechny tyhle panenky vzaly? „Většinou přes internet. Pochází z Německa, Anglie, z celého světa. Sbírám je už asi 40 let," usmívá se Hedvika Holzknechtová.

Každá panenka má svůj příběh. Která ze všech těch nádherných panenek je ale pro paní Hedviku nejvzácnější? „Třeba zrovna tahle. Je nádherná a jmenuje se Denise. Je jako živá, má takové krásné živé oči. Ta je z Moravy."

Všechny panenky jsou krásně čisté. „Já je převlékám a koupu. Umývám jim vlasy. Učešu je, prostě všechno."

Tady v Polici nad Metují jde o novou, trvalou expozici. Kde na to bere paní Hedvika čas? Je tady každý den se svými panenkami a stará se o ně?

„Já málo v noci spím. Nemůžu spát a tak doma v noci doháním to, co přes den nestihnu, když jsem tady s panenkami. Takže než přijdu, uvařím, upeču a všechno udělám," směje se majitelka 600 panenek Hedvika Holzknechtová.

Spustit audio

Související