Horalky rozdmýchaly kulturní život v Malé Úpě. Inspirovaly je pohádky, tradiční řemesla i příroda

1. leden 2019 11:10

Pro většinu obyvatel Malé Úpy (nebo také Pomezních Bud) potažmo Krkonoš je zimní sezóna nejdůležitějším obdobím roku, jsou na ní existenčně závislí. Od třech horalek Zuzany Semerádové, Evy Havelkové a Hany Hemelíkové tak těžko uslyšíte povzdech nad sněhovými přeháňkami. 

Teď, v závěru prosince, se mají horalky co otáčet v Permoníkovi, Sněžence a v Pomezní boudě. Ponechme je proto jejich radostnému i náročnému zimnímu údělu a připomeňme, čím tyto boudařky, ženy z občanského sdružení Pro kulturní a sportovní rozvoj Malé Úpy, od roku 2008 otevírají východní Krkonoše velkým i malým návštěvníkům i jindy než v zimě.

V Malé Úpě vás čekají velké zážitky, říká nejvýš postavený starosta republiky

V Malé Úpě na vás čekají velké zážitky

Malebná horská vesnička Malá Úpa je takovým klenotem východních Krkonoš. Jedinečná příroda, čistý vzduch, staré krkonošské chaloupky a teď v zimě taky hodně sněhu. Je známá také pod názvem Pomezní Boudy. Celé území obce se nachází v chráněné zóně Krkonošského národního parku. Nejvyšším bodem obce je naše nejvyšší hora Sněžka 1603 metrů.

Založily například Maloúpský jarmark, který vás přenese do dob dávno minulých. Koná se v červnu v krásném prostředí u kostela sv. Petra a Pavla v Malé Úpě.

Z jejich iniciativy a díky dotaci vznikla Pohádková stezka, která láká malé i velké turisty na deset zastavení podle Krkonošských pohádek slavné spisovatelky Marie Kubátové. Malé dřevěné domečky, na kterých si turisté mohou pohádky přečíst, doplňují herní prvky, u nichž je možné strávit čas zábavou i odpočinkem.

Putování nevede jen tak ledajakou krajinou

Kromě zábavy a ponaučení tam čekají na zájemce i nezapomenutelné výhledy, například na Sněžku. Uvidíte lesy, louky, půvabné horské chalupy, a také se projdete údolím Malé Úpy a Eliščiným údolím. A když výše sněhové pokrývky dovolí, můžete směle putovat i v zimě, třeba na běžkách.

Čtěte takéMalá Úpa

„Hlavní myšlenka byla přivést návštěvníky Malé Úpy i do krkonošských zákoutí, protože všichni znají hlavní trasu Pomezní Boudy, kostel, Spálený Mlýn, ale nikdo už neseběhne k potoku nebo na Pomezní hřeben. A právě okruhy Pohádkové stezky tato a další místa zpřístupňují," zve členka občanského sdružení Pro kulturní a sportovní rozvoj Malé Úpy Eva Havelková.

Tradiční a oblíbené jsou také Krakonošovy toulky aneb Den plný pohádek, který se koná každou druhou zářijovou sobotu. Děti tam společně s rodiči putují od jedné krkonošské pohádky ke druhé.

Na jednotlivých zastaveních, z nichž pět je součástí vycházkové Pohádkové stezky, potkávají pohádkové bytosti. A už teď horalky ze sdružení pracují na přípravách dalšího, tentokrát už desátého ročníku v roce 2019.

S Vlaďkou Wildovou se na rozcestí u Pomezních bud sešly: Zuzana Semerádová, Hana Hemelíková a Eva Havelková:

Spustit audio

Související