V Malé Úpě vás čekají velké zážitky, říká nejvýš postavený starosta republiky

25. leden 2018

Malebná horská vesnička Malá Úpa je takovým klenotem východních Krkonoš. Jedinečná příroda, čistý vzduch, staré krkonošské chaloupky a teď v zimě taky hodně sněhu. Je známá také pod názvem Pomezní Boudy. Celé území obce se nachází v chráněné zóně Krkonošského národního parku. Nejvyšším bodem obce je naše nejvyšší hora Sněžka 1603 metrů.

Malá Úpa je výchozím bodem pro pro výstup na Sněžku, která je z Pomezních Bud vzdálena 8 km. Díky své poloze přímo na hranici je také výchozím místem pro objevování Polska.

V zimě se lyžuje ve dvou skiareálech Pomezky a U kostela. V létě se největší oblibě těší Pohádková stezka s deseti zastaveními s pohádkami od spisovatelky Marie Kubátové. Děti putují mezi obživlými postavami a plní úkoly, za které obdrží na Infocentru v Malé Úpě odměnu.

Čtěte takéWebové stránky obce Malá Úpa

Naši nejvyšší horu má na starosti nejvýš postavený starosta v České republice, starosta Malé Úpy Karel Engliš. Jaké to je mít v katastru obce nejvyšší horu republiky?
My říkáme, že Sněžka je nejvyšší hora Malé Úpy a České republiky. Je to tak, i když to tak není úplně pravda, protože ten úplný vrchol Sněžky není na našem katastru, ale jestli znáte poštovnu na Sněžce, tak kraj té poštovny vlastně patří už do Malé Úpy. A horní stanice lanovky, která vede z Pece, a prostřední stanice na Růžové hoře, také patří do katastru Malé Úpy.

Starosta Malé Úpy Karel Engliš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když se řekne Malá Úpa, tak si asi každý představí báječné lyžování v zimě. Vy tam máte sníh asi každou zimu?
Díky tomu, že jsme takhle vysoko, střed obce Pomezní boudy leží ve výšce 1 050 metrů, tak by se zdálo, že máme sněhu pořád hodně. Je to pravda, toho sněhu je vcelku dost, ale to počasí samozřejmě ovlivňuje i nás. Takže začátky zimy bývají třeba bez sněhu, ale v průměru si myslím, že toho sněhu máme hodně.

Takže když k vám člověk dnes pojede na lyže, tak se nemusí bát, že by lyžoval na trávě.
Určitě ne. Tam je spousta sněhu. A každý druhý den sněží. Letošní zima je úplně parádní.

V Malé Úpě na vás čekají velké zážitky

Malá Úpa, to je velké turistické lákadlo?
Malá Úpa je takové malé šikovné turistické středisko, které nechce být podobné jako Špindl, jako Pec. Chceme se lišit tím, že máme takovou rodinnou přátelskou atmosféru. U nás zažijete klid. My nejsme rušné středisko. I když pořádáme spoustu akcí, ale je to zejména pro naše hosty. Aby kromě lyžování měli ještě i nějakou jinou zábavu.

Historie Malé Úpy je prý dřevařská, kdy prvními osadníky byli právě dřevaři z Alp. To bylo někdy v roce 1566?
Přesně tak, 1566. Nedávno jsme oslavili 450 let výročí založení obce. Tehdy k nám přišli dřevaři z Tyrolska, Korutan a Štýrska. Takže to jsou naši prapředci.

V Malé Úpě na vás čekají velké zážitky

A jak to bylo pak s těmi legendárními pašeráky? Protože ti k vám do Malé Úpy také patří, ne?
Pašeráci k nám patří, protože se pašovalo do sousedního Polska na různých místech. Nebylo to určitě na Pomezních boudách, protože tam byla celnice. Takže pašeráci se vyhýbali celnici a pašovalo se přes Soví sedlo a na různých dalších místech. Zboží do Polska a zároveň z Polska zpátky. Už tenkrát byl čilý přeshraniční ruch.

Co se tenkrát pašovalo nejvíc?
Mouka, tabák, petrolej, alkohol. Ten tabák je tam vlastně i dodnes. Je tam Tabáčná stezka, která vede do sousedních Kowar a Karpače.

V Malé Úpě na vás čekají velké zážitky

Jak vysoko tedy leží Malá Úpa? Vy jste říkal 1 050 metrů nad mořem?
Pomezní sedlo je 1 050 metrů, Sněžka je 1 603, takže to je úplně nejvyšší bod. A dolní část Malé Úpy, dolní Malá Úpa, Spálený mlýn, tak leží tuším někde ve výšce kolem 800 metrů.

Kolik obyvatel u vás teď tak aktuálně žije?
Tak my jsme v tom speciální, protože u nás je sice 135 obyvatel trvale žijících. Ale díky tomu, že jsme turistické středisko, tak v zimní sezóně je u nás až 3 000 obyvatel, nebo respektive hostů denně. A k tomu je ještě nutné připočítat, že hodně lidí z různých důvodů není u nás trvale hlášeno, i když u nás podnikají.

V Malé Úpě na vás čekají velké zážitky

A jak jste se tam vzal vy? Vy jste přistěhovalec?
Já jsem přistěhovalec. Dlouhou dobu jsem jezdil do Pece za manželkou, která se téměř narodila na Náchodské boudě, v Peci pod Sněžkou nahoře na Hrnčířských boudách. Chodila tam i do školy, do Pece do jednotřídky, na Hrnčířské boudy do páté třídy, potom to Horního Maršova. A já jsem se přiženil. V Malý Úpě jsme vedli penzion.

Je ten život takto vysoko něčím atypický a výjimečný? Musíte se s něcím výjimečným potýkat vy jako starosta?
Tak je to každodenní starost o silnice, zvláště v zimě. U nás je jedna z mála silnic v kraji, kde se nesolí. To znamená, že máme asi dvanáctikilometrovou silnici, kde se nesolí a která se upravuje pouze pluhováním. A tam udržet pořádek, to je velmi obtížné. To je věc, která se řeší denně. Potom v zimě je to parkování. Nemáme parkovací místa, přitom k nám jezdí spousta turistů. V poslední době hodně Poláků. A my na to nemáme parkovací místa. Takže řešíme parkování po chodnících, nebo na silnici. To musíme do budoucna nějakým způsobem vyřešit.

V Malé Úpě na vás čekají velké zážitky

Co třeba telefonování?
Jsou tam místa, kde se dovolat nedá, vzhledem k tomu, že je tam hodně údolí, jsou tam kopečky. Takže dostat tam signál není úplně jednoduché. Ten signál se vede z Černé hory z vysílače na Jelenku, což je taková bouda cestou na Sněžku. A potom k nám. Tak se to tam někde ztrácí. A vybudovat úplné pokrytí je asi finančně náročné. Ale operátoři zatím nemají moc zájem. I když teď po mediální kampani nebo po petici, tak se ozývají a začínají chtít to s námi nějak řešit.

Co třeba nějaký spolkový život? Mají vaši občané, kteří žijí v Malé Úpě, nějakou možnost relaxace, zábavy a aktivního odpočinku?
Mají. My pořádáme spoustu akcí. V zimě jsou to tři zásadní akce. Je to sjezd na rohačkách, tuto neděli se pojede v Malé Úpě u kostela. Potom jsou to Krakonošovi lyžníci a na konci sezóny se jede takový bláznivý přejezd jezírka na sjezdovce, my tomu říkáme Úpský moodstock. To jsou tři akce, při kterých se potkává spousta místních. Kromě toho máme každý týden koncerty, je to nabité. Myslím si, že to žije.

Starosta Malé Úpy Karel Engliš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s Jakubem Schmidtem

A úplně nejvýš položená galerie je snad u vás také, viďte?
My říkáme, že je nejvýš položená, myslím si, že ano, ale nezaručuji to. Možná, že někde třeba na Kvildě je ještě o kapku výš. Ale u nás je to bývalá celnice. Máme tam letos v zimě tři výstavy. Jana Šmída, krásné panoramatické fotografie, které budou k vidění ještě do koncee ledna. Potom budou litografie Petra Bergmana. A pak si půjčujeme výstavu ze sousedních Jizerek. Budeme tam mít výstavu Zaostřeno na Jizerky.

Když byste si měl vy na závěr vybrat, jestli kolo nebo lyže tam u vás?
Já bych to udělal tak, že bych si v zimě vybral lyže a v létě kolo.

Starosta Malé Úpy Karel Engliš byl dnes naším hostem.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.